V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

Matej Huš

24. sep 2012 ob 22:44:40

V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri naj izbruhnili, ko je eden izmed varnostnikov udaril nekega delavca, ker naj bi zaostajal za normo. V njih naj bi sodelovalo več kot 2000 zaposlenih, poškodovanih pa naj bi bilo okoli 40. Smrtnih žrtev ni bilo. Na prizorišče je hitro prispela policija, in sicer je posredovalo 5000 policistov. Vseh zaposlenih v Taiyuanu je skoraj 80.000, celoten Foxconn pa zaposluje več kot milijon ljudi.

Foxconn je nemire potrdil in v kapitalistični miselnosti hitro dodal, da so izbruhnili v nastanitvenih kapacitetah, zato proizvodne linije niso poškodovane. Na Kitajskem, ki jo kljub še vedno pozitivni gospodarski rasti recesija vseeno tipa, so v zadnjem času delavski protesti vedno pogostejši. Mnogo podjetij se sooča s težavami in delavci terjajo zaostale plače. Tudi v tovarni v Taiyuanu so lani marca delavci za kratko stavkali zaradi nesoglasij v plačilu nadurnega dela.