Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Matej Huš

24. sep 2012 ob 22:43:36

Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih omrežij (VPN), z uporabo katerih bi lahko omejitve in filtre obšli. Oblasti te ukrepe in vzpostavitev nacionalnega omrežja utemeljujejo z večjo varnostjo, pri čemer se sklicujejo tudi na Stuxnet. Google (in posledično YouTube) pa ni edina blokirana stran, saj je nedostopen recimo tudi Facebook. Nasprotniki režima verjamejo, da imajo blokade in filtri manj opraviti z varnostjo in več z nadzorom. Povod za sicer načrtovano blokado YouTuba pa je bil bržkone ameriški film, ki se roga Mohamedu.