Iran želi nacionalni internet

Matej Huš

29. maj 2011 ob 19:36:40

Iranske oblasti so napovedale, da bodo v državi uvedle nov, nacionalni internet, ki bo sprva deloval vzporedno z globalnim internetom, kasneje pa naj bi ga v celoti nadomestil. S tem želijo zaustaviti prodor zahodnih idej v Iran, ki jih je ajatola Homeini že označil kot mehko vojno. Kmalu naj bi bilo na nacionalni internet priključenih 60 odstotkov gospodinjstev in podjetij, v dveh letih pa se bo razširil po celotni državi.

Iranski minister za ekonomijo je povedal, da bo novi internet v skladu z muslimanskimi etičnimi nazori. Sprva bo deloval vzporedno z globalnim internetom, do katerega bodo dostop obdržali ministrstva, velika podjetja in banke, kasneje pa ga bo v celoti zamenjal v Iranu in drugih muslimanskih državah.

Težko si je zamisliti, da bi katera država lahko preživela brez internetne povezave s svetom, ne glede na njeno izoliranost od sveta. Obstoji pa vrsta držav, kjer je lokalni promet ločen od mednarodnega in kjer je slednji nadziran. Tako je na primer v Mjanmaru (Burma), na Kubi in Severni Koreji. V Iranu 11 odstotkov prebivalstva uporablja internet, kar je najvišja številka v regiji in je med nedavno arabsko vstajo povzročala mnogo težav oblastem. To ni presenetljivo, saj je bil Iran prva muslimanska država, ki je dobila dostop do interneta.

Program nacionalnega interneta je v Iranu v pogonu že od leta 2005, ko je Ahmadinedžad postal predsednik in so začeli pilotske teste nacionalnega interneta, na katerega so povezane šole in univerze. Leta 2008 so odobrili dodatno milijardo dolarjev za vlaganja v ta projekt, od leta 2009 pa so zelo poostrili cenzuro globalnega interneta, saj so bili na internetu glasni kritiki volitev.