Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

Matej Huš

14. sep 2012 ob 16:42:36

Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v Libijo pa so napotili specialne protiteroristične enote marincev. Relativno "mirne" demonstracije (z glasnim skandiranjem, zažiganjem ameriških zastav ipd.) so bile tudi v Kairu, kjer so vdrli pred ameriško veleposlaništvo. Napetosti se pojavljajo tudi v drugih arabskih državah.

Odzval se je tudi Google, ki se je odločil za cenzuro posnetka. Čeprav s strani odstranjujejo le nelegalno gradivo (ki krši avtorske pravice), žaljive oziroma sovražne posnetke ter videoposnetke po sodnih odredbah, so se zaradi izrednih okoliščin odločili za omejitev dostopa do omenjenega filma. V večjem delu sveta ostaja normalno dostopen, so pa onemogočili ogled iz egiptovskih in libijskih IP-naslovov. Afganistan je dostop do celotnega YouTuba blokiral kar sam. Google še dodaja, da natančno spremljajo dogajanje in bodo ukrep po potrebi razširili.

Pojavljajo se številna vprašanja. YouTube je jasno povedal, da posnetka niso ocenili kot primer sovražnega govora ali kršitve pravic uporabe storitve (ToS), vendar so ga kljub temu cenzurirali. Brez dvoma so to storili v dobri veri, da bi situacijo umirili, a s tem je Google prevzel funkcijo arbitra, kaj in kod bo na spletu vidno in kaj ne. Do neke mere to sicer že počno, saj njihovi iskalni algoritmi de facto določajo vidnost vsebin, a zadnja odločitev je popolnoma drugačna. Tu ne gre za relevantnost in položaj na iskalnih lestvicah, ampak popoln odklop. Googlove vsebine pa so na ameriških strežnikih, kjer jih varuje prvi amandma s pravico do svobode izražanja.

Google je z YouTuba umaknil že marsikaj, a v vseh primerih so države same zahtevale umik, ker so bili posnetki v neskladju z lokalno zakonodajo. To pot od Googla tega ni zahteval nihče. Resda gre za izjemne okoliščine, a saj se vedno začne z izrednimi situacijami, potem pa se praksa počasi in neopazno razširi.