Iran v pričakovanju volitev onemogočil VPN

Matej Huš

11. mar 2013 ob 15:32:05

Kot piše Reuters, je Iran začel blokirati uporabo večine navideznih zasebnih omrežij (VPN), ker naj bi bila večidel namenjena izogibanju internetnemu filtru oziroma cenzuri, ki se jo trudi vzpostaviti režim. Trenutno je namreč v Iranu nemogoče dostopati do številnih zahodnih strani (Skype, Facebook, Twitter), a so se iznajdljivi uporabniki interneta temu lahko uprli tako, da so uporabljali dostop prek tujih VPN. Odslej to ne bo več možno.

Ramezanali Sobhani-Fard, vodja parlamentarnega odbora za telekomunikacije, je povedal, da so zaprli vsa vrata (ports), ki jih za povezave potrebujejo VPN. Tudi uporabniki potrjujejo, da je dostop nemogoč. Odslej je možna le uporaba legalnih in registriranih, torej od vlade odobrenih, VPN-povezav. Kot je vlada napovedala že januarja, je mogoče dobiti lastno VPN povezavo z upravičenimi razlogi (recimo uslužbenci banke do svojih pisarn ali podobno), medtem ko zasebna uporaba ni več dovoljena. Z registracijo VPN-povezav bo seveda odpadla ena izmed njihovih glavnih namembnosti, to je prav anonimnost oziroma zasebnost.

So pa z zadnjo blokado delno onesposobili dostop tudi do Yahooja in Googla, ki sta načeloma v Iranu dovoljena (lani so poskušali onemogočiti Gmail, a je bil pritisk javnosti prevelik, zato so dostop spet dovolili). Parlament bo to nenačrtovano prekinitev preučil še ta teden, dodaja Sobhani-Fard.

Strožji odnos je bržčas povezan s prihajajočimi volitvami, saj bodo Iranci junija volili predsednika. Aktivisti zato opozarjajo, da izginjanje nekaterih medijev (zlasti blogov) v perzijščini, otežen dostop do Googla, zapiranje VPN-jev in podobno niso naključni. Tudi leta 2009 pred predsedniškimi volitvami je bil internet v Iranu zelo ohromljen. Takrat naj bi bili protesti po volitvah koordinirani prav prek spleta.

O pripravah na nacionalni internet, ki naj bi nadomestil mednarodnega v Iranu, pa za zdaj še nič novega.