Iran se bo odklopil od interneta

Matej Huš

6. avg 2012 ob 20:26:32

Očitno so računalniški napadi na Iran s Stuxnetom, Flamom in Madijem dosegli namen, saj se bo Iran izoliral od interneta. Njihov namen je bil sicer sabotiranje jedrskega programa in vohunjenje, kar jim je v veliki meri uspelo, sedaj pa ima iranska vlada vsega dovolj in bo internet izključila. Tako je potrdil iranski minister za telekomunikacije Reza Taghipour, ki je napovedal vzpostavitev alternativnega omrežja.

Povedal je, da so iranske obveščevalne službe in vlada na spletu ranljive, ker ga kontrolirajo ena ali dve Iranu sovražni državi. Zaradi tega so začeli graditi domači intranet, ki bo nadomestil mednarodni internet v prihodnjih 18 mesecih. Prva faza projekta se bo začela že prihodnji mesec, ko bodo z interneta izključili nekatera ključna ministrstva in službe. Na ta način se kanijo zavarovati pred napadi iz tujine, saj dostop do kritičnih sistemov z interneta ne bo več mogoč.

Iran bo torej uresničil lanske napovedi, ki jih je svet tedaj jemal z dobršno mero skepse. Sicer obstoji več držav, v katerih je lokalni promet ločen od mednarodnega in strogo nadzorovan, med njimi Mjanmar in Kuba. Celovit intranet namesto interneta pa ima le Severna Koreja, kjer je dostop do interneta omejen le na najvišje predstavnike režima. Iran se je torej odločil, da gre po tej poti. To ni tako presenetljivo, saj je cenzura interneta v Iranu že sedaj na grozljivo visoki ravni, intranet pa bi svobodo govora povsem ukinil.