Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Matej Huš

10. nov 2012 ob 13:20:13

Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot ugotavljajo na GreatFire, kjer sistematično sledijo kitajskemu velikemu požarnemu zidu, sta blokirani domeni google.com in google.hk (hongkonški Google namreč ne cenzurira rezultatov iskanja). Onemogočen je dostop do vseh pomembnejših Googlovih storitev, torej iskanja, Gmaila, Google Docs, Google Drive, Google Maps, Google Play, Google Plus itn. Blokada je izvedena s tehniko zastrupljanja DNS, kar pomeni, da poizvedbe po omenjenih naslovih namesto pravilnih IP-naslovov vračajo nek neobstoječ naslov.

Blokade Googla na Kitajskem niso redkost, a so običajno zelo omejene. Odkar GreatFire sledi dogajanju na Kitajskem, se tako množična blokada v smislu blokiranih strani in v smislu števila prizadetih uporabnikov še ni zgodila. Mimogrede blokirajo tudi Google Analytics, tako da je na spletnih stranih, ki uporabljajo to storitev, nemogoče prešteti dejanske uporabnike s kitajskih IP-naslovov. Trenutno se dá na Kitajskem blokado Googla do neke mere zaobiti z uporabo drugih lokalnih strani Googla (recimo kanadske, britanske itd.), ki še niso blokirane, ali z neposrednim vpisom točnih IP-naslovov, ki tudi za zdaj še delujejo.

Odnosi med Googlom in Kitajsko so seveda že dolgo na preizkušnji, saj so leta 2010 prenehali spoštovati kitajske zahteve po cenzuri in uporabnike nanjo zelo neposredno opozarjajo. Grozili so tudi z odhodom s kitajskega trga, a se to seveda ni zgodilo, saj imajo tam kot peta največja stran 500 milijonov uporabnikov.

Ni jasno, kako dolgo bo trenutna blokada še trajala. Lahko se konča takoj po koncu kongresa ali pa jo Kitajska razvleče na mesece. Še bolj verjetno je, da jo bodo odpravljali postopoma in počasi, tako da bo čim manj očitno.