Japonski parlament po hitrem postopku ratificiral ACTO

Mandi

9. sep 2012 ob 16:18:49

Japonski parlament je v noči s te srede na četrtek po vsega štirih minutah razprave ratificiral mednarodni sporazum o boju proti ponarejanju (ACTA). Glasovanje je sledilo trem dnem mečkanja s prelaganjem dnevnega reda, čakajoč na ugoden trenutek, ko bodo dobro skriti pred očmi javnosti. To so potem obvestili šele naslednje jutro.

Japonska piratska stranka je situacijo označila za hudo krizo demokracije, in za to okvirila državni birokratski sloj, ki namesto interesov naroda posluša predvsem želje njihove vplivne čezoceanske sosede. Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijo so zato za to nedeljo organizirali protest na ulicah Tokija in drugod (glej sliko).

Japonska ima do sporazuma poseben odnos, saj je ena od dveh pobudnic (skupaj z ZDA, seveda) ter depozitar podpisov in ratifikacij sporazuma, torej neke vrste diplomatski sponzor. Januarja so pri njih predstavniki držav pogajalk (s par izjemami) tudi podpisali sporazum. Slovenci si bomo dogodek še posebej zapomnili po kasnejšem osebnem opravičilu ambasadorke Helene Drnovšek Zorko - dejanju, ki v kodeksu ravnanja diplomatskih predstavnikov le redko najde svoje mesto. Japonska tako kašne posebne izbire glede ratifikacije bržkone ni imela, če bi jo že hoteli. Pa je niso. Junija so (spet) potihoma novelirali zakon o avtorskih in sorodnih pravicah v izrazito škodo potrošnikov. Izdelava DVD ripa ali kopije za potrebe privatne ali druge lastne reprodukcije, npr. za prenos na tablico ali mobilni telefon, ki se drugje po svetu v večini uvršča med zakonite izjeme, je po novem spet kazniva - to seveda v državi z najbrž največjo penetracijo mobilne in internetne tehnologije ... Še ena taka rešitev zadeva kriminalizacijo naklepnega ogleda ali prenosa avtorsko zaščitenih vsebin, kar pomeni, da lahko že ogled piratskih videospotov ali odlomkov filmov na portalu YouTube vodi do zaporne kazni. Novela začne veljati prihodnji mesec, sprejeta pa je bila ravno v času, ko je bila pozornost javnosti usmerjena v aretacijo zadnjih dveh osumljencev napada na tokijsko podzemno železnico leta 1995 - takrat je skupina religioznih fanatikov izpustila skrajno strupen bojni plin sarin in umorila 13 ljudi, poškodovala 50 ter začasno oslepila še več tisoč drugih. Skrajno primeren čas za korenit in obsežen rez v pravice uporabnikov (in plačnikov) avtorskih del torej. Seveda so Japonci zraven tudi pri pacifiški sestri ACTE, imenovani TPP (trans-pacific partnership). Ta sporazum trenutno uspešno klesti vsakršne ideje o prosti uporabi v vseh latinskoameriških in pacifiških državah, ki si želijo ekonomskega sporazuma z ZDA (it's a package deal).

Resnici na ljubo japonska ratifikacija ne pomeni prav veliko za ACTO kot tako (kot sporazum). Ratifikacija sporazuma v EU je po odločni zavrnitvi v Evropskem parlamentu praktično nemogoča, ne glede na agitiranje Komisije s čakanjem na presojo sporazuma s strani Sodišča EU. Podobno v domači ZDA, saj se je tamkajšnji pogajalec (USTR - posebni odposlanec zunanjega ministrstva za trgovinska vprašanja) postavil na zelo nediplomatsko stališče, da je sporazum v izključni pristojnosti vlade, tako da Kongresa o njem sploh ni treba vprašati (Kongres pa je v zahvalo začel spraševati zoprna vprašanja, s čimer so de facto ubili sporazum). Ampak to niti ni tako pomembno. Ideja za sporazumom, tj. uveljavitev (obsceno) privilegiranega pravnega režima za nosilce pravic intelektualne lastnine, živi naprej. Kot smo že pisali, se je Komisija še ne teden dni po polomu v EP z vso silo vrgla v pogajanja o zelo sličnem kanadsko-unijskem sporazumu, imenovanem CETA. Še več, ravno ta oz. prejšnji teden pa so odprli dva kroga javnih posvetovanj. Prvi zadeva prenos ameriškega sistema notice-and-takedown tudi za evropske gostitelje spletnih strani ("a clean and open internet"), drugi pa prostovoljno samocenzuro spletnih strani po načelu "voluntarizma". Vse zelo lepo od založnikov, zdaj pa naj naredijo še kaj lepega za nas potrošnike, npr. pripeljejo Netflix v Unijo, ali dovolijo prodajo vseh Kindlov, tudi tistih s 3G povezljivostjo in priključeno Amazon trgovino. Denar jih že čaka.