Evropski parlament zavrnil ACTO

Matej Huš

4. jul 2012 ob 14:29:27

Drugi zelo pomemben dogodek današnjega dne je bilo glasovanje o sporazumu ACTA, ki je potekalo v Evropskem parlamentu. Vseh pet odborov, ki se je bilo z njim ukvarjalo, je predlagalo njegovo zavrnitev, a ker je njihovo mnenje nezavezujoče, je usoda sporazuma visela v zraku. Nasprotovanje so napovedali zeleni, socialisti in liberalci, za pa naj bi bili ljudska stranka in konzervativci, ki skupaj nimajo večine. Ti so si zato prizadevali za zavlačevanje in preložitev glasovanja na kasnejši datum, saj že včerajšnja razprava jasno pokazala, da bo sporazum padel, a jim ni uspelo. Po pričakovanjih je Evropski parlament danes ACTO zavrnil.

Proti je glasovalo 478 poslancev, za jih je bilo zgolj 39, medtem ko se jih je vzdržalo 165. Prav tako so se uresničila pričakovanja, da bo Evropska ljudska stranka, ki je bila največja podpornica ACTE, poizkusila izsiliti odlog. Zato so morali poslanci najprej glasovati o predlogu za preložitev glasovanja o ACTI. Za je bilo 255 poslancev, proti pa 420 (vzdržanih devet).

Glavni razlog za nepodporo ACTI je njen obseg. Sporazum namreč ureja tako ponarejanje fizičnih izdelkov kot uveljavljanje avtorskih pravic v digitalnih okoljih, česar ne gre meriti z istimi vatli. Hkrati je ACTA tako rigorozno preganjala to početje, da je mimogrede ogrožala državljanske svoboščine in svobodo na internetu. ACTA je v nasprotju z demokratičnimi načeli EU, so še dodali, hkrati pa k njej niso pristopile države, od koder izvira največ ponaredkov in internetnega kriminala (poimensko jih icer niso hoteli omeniti, a beseda teče o Kitajski in Rusiji).

Hkrati teče tudi presoja ACTE na Sodšču EU, kar je bil glavni argument ljudske stranke za odlog glasovanja do končne odločitve sodišča. To namreč presoja, ali ACTA krši svobodo izražanja in obveščanja, varstvo podatkov in pravice intelektualne lastnine.

ACTO so že podpisali Kanada, ZDA, Maroko, Japonska, Južna Koreja, Avstralija in Nova Zelandija. Večina držav članic EU jo je prav tako podpisala (med njimi Slovenija), a je ratifikacijski postopek zamrznjen. Dokler ACTE v EU ne ratificirajo države članice in Evropski parlament, ta ne more začeti veljati. V EU je torej ACTA preteklost.