Tehnološki velikani obljubljajo več varnosti pred državo

Matej Huš

18. apr 2018 ob 09:51:15

Več kot 30 podjetij, med katerimi so tudi ABB, Arm, Cisco, Facebook, HP, HPE, Microsoft, Nokia, Oracle, in Trend Micro, je podpisalo tako imenovan tehnični sporazum o računalniški varnosti (Cybersecurity Tech Accord), v katerem so se zavzela za boj proti zlorabi tehnologije. V sporazumu, ki vključuje vse večje proizvajalce in operaterje tehnologije, se podjetja opredeljujejo za boj proti zlorabam in zaščito uporabnikov ne glede na nacionalnost, lokacijo in interese. Podjetja s tem vsaj na načelni ravni trdijo, da ne bodo pomagala nobeni državi pri izvajanju internetni napadov na civiliste in podjetja kjerkoli na svetu.

Podjetja izpostavljajo štiri področja: boljšo obrambo, zavezanost nenapadanju, izboljševanje tehnologije in skupni pristop. V prvi točki podjetja obljubljajo boljšo zaščito pred internetnimi napadi, ki je dandanes že potrebna. Nenapadanje pomeni, da ne bodo sodelovali z državami in njihovimi oblastmi pri napadih na podjetja in posameznike. Hkrati bodo z izboljšanjem tehnologije razvili orodja, ki bodo omogočala, da se sami čedalje učinkoviteje varujejo. Skupni pristop pa bo vključeval tudi ostale industrijske partnerje, civilno družbo in raziskovalce, ki naj v prihodnosti bolje sodelujejo in si izmenjujejo podatke o ranljivostih.

Upamo lahko, da dogovor ne bo le mrtva črka na papirju. Bere se lepo, vprašanje pa je, kako bo z izvedbo. V očeh zakona namreč napadi tako ali tako niso nikoli uperjeni proti nedolžnim posameznikom, temveč vedno proti kriminalcem in teroristom.