Izšel Galaxy S3, dobavljiv konec meseca

Matej Huš

4. maj 2012 ob 08:24:28

Samsung je včeraj popoldne v Londonu uradno predstavil in izdal novo generacijo svojih pametnih telefonov. Galaxy S3, kot se imenuje nov model, bo v Evropi na voljo še ta mesec, kasneje pa sledijo še ostali trgi. Specifikacije so večidel takšne, kot smo predvidevali že prejšnji teden.

Glavna odlika novega telefona Galaxy S3 so štiri jedra, ki jih ima procesor Exynos 4412 Quad (ARM Cortex A9) in tiktakajo z 1,4 GHz. Zaslon meri 4,8 palca in uporablja tehnologijo HD Super AMOLED, tako da zmore prikazati ločljivost 1280 x 720 točk. Za zajem slik in videa skrbita kameri z osmimi milijoni točk spredaj in 1,9 milijona točka zadaj, ki omogoča izdelavo 20 posnetkov na sekundo. Pomnilnika je 1 GB, prostora za shranjevanje podatkov pa 16, 32 ali v prihodnosti tudi 64 GB. Za povezljivost je poskrbljeno prek 2.5G (GSM/GPRS/EDGE), 3G (HSPA+) in 4G, Bluetootha, Wi-Fi in celo NFC. Mogoče je celo brezžično polnjenje telefona z uporabo priloženega paketa. Kot je že v navadi, 4G v Evropi ne bo na voljo, ker ustrezne infrastrukture pač še ni. Napravo krmili operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, življenjski sok pa ji daje baterija z 2100 mAh. Še dimenzije: 136 x 70 x 8,5 mm, kar tehta 133 gramov. Barva: bela ali modra.

Samsung bolj kakor na tehnične zmožnosti, čeprav te sploh niso slabe, stavi na vsebino. Galaxy S3 prinaša konkurenco Applovemu glasovnemu pomočniku Siri, ki se sedaj imenuje S Voice. Ta naj bi prepoznaval glasovne ukaze in se odzival nanje. S tem sistemom lahko upravljamo telefon ali pa na primer poiščemo vremensko napoved, urejamo imenik, pripravimo aplikacijo za fotografiranje ali iščemo po spletu. To pa ni edina funkcija za lajšanje rokovanja, saj Galaxy S3 podpira tudi prepoznavanj kretenj. Z Direct Call si lahko med pisanjem sporočila premislimo in osebo kar pokličemo, tako da telefon preprosto dvignemo k ušesu. Prepoznavanje obrazov pa bo omogočilo, da bo telefon sam predlagal, s kom bi bilo vredno kakšno sliko deliti - z ljudmi na njej. Smart Alert po drugi strani preprečuje, da bi spregledali kakšen klic ali sporočilo, saj po začetku uporabe telefona, ki je bil prej neaktiven (in je na primer vključen ležal v predalu), uporabnika z vibriranjem opozori na neprebrana sporočila in neodgovorjene klice. Za deljenje datotek skrbi S Beam, ki prenese 1 GB podatkov s telefona na telefon v treh minutah, če med seboj staknemo dva galaxyja S3 - brez uporabe kakršnekoli druge metode povezovanja.

Galaxy S3 pride v Evropo 29. maja. O ceni še ni podatkov.