Apple v luči petkove zmage terja prepoved prodaje Samsungovih telefonov, a je ne bo dobil vsaj do decembra

Matej Huš

31. avg 2012 ob 14:52:02

Apple ni tratil časa in je hitro poizkusil unovčiti petkovo zmago v prelomnem sodnem procesu zoper Samsung, ko je kalifornijsko sodišče razsodilo, da je Samsung kriv kopiranja šestih patentov in modelov. Ker naj bi to storili naklepno in s tem razvrednotili Applovo blagovno znamko in izkoriščali prevladujoči položaj na trgu UMTS-a, jih je sodišče obsodilo na plačilo trojne odškodnine. Samsung mora plačati 1,05 milijarde dolarjev. Apple je s tem dobil strelivo za še številne druge postopke.

Tako so takoj v ponedeljek na sodišče v Kaliforniji naslovili zahtevek za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo osmih Samsungovih izdelkov v ZDA. Gre za sedem pametnih telefonov znamke Galaxy (Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Galaxy Prevail) in še Droid Charge.

Toda ni vse črno za Samsung. Najnovejšega Galaxy SIII ni na seznamu, ker je sodnica Kohova prepoved prodaje zanj zavrnila že julija, med pripravami na sojenje. Obenem bo bržkone umaknjena prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1, ki velja od junija, ker porota ni ugotovila kršitev Applove intelektualne lastnine v zvezi s tem izdelkom. Obravnava o tej temi bo na naroku 20. septembra, seveda pa bo moral Apple, če prepoved pade, Samsungu povrniti škodo (predati že položeno varščino). Obenem novih prepovedi še nekaj mesecev ne bo. Kohova je o sprva mislila o njih odločiti že na omenjenem naroku 20. septembra, vendar si je premislila, in vse skupaj prestavila na december. Omenjeni Samsungovi izdelki, vsi nekoliko starejšega datuma, tako ostajajo na policah vsaj do 6. decembra, najbrž pa kar do konca leta oz. božično-novoletne nakupovalne mrzlice. Obravnava umika prepovedi Galaxy Taba 10.1 pa bo, kot rečeno, stekla takoj.

Hkrati se Samsung pripravlja na pritožbo na petkovo odločitev. Pri tem imajo nekaj možnosti, saj mnogi dvomijo o odločitvi porote, sploh po tem, ko je en od porotnikov priznal, da "so bili odločeni že od začetka sojenja" ter da "se z nekaterimi vprašanji, npr. novostjo Applovih izumov, pravzaprav niso ukvarjali, ker se jim je materija zdela prezahtevna". Ta nered bo sigurno pometlo pritožbeno sodišče, Samsung pa naj bi bil pripravljen iti vse do vrhovnega, so zatrdili. Apple jim seveda ne ostaja dolžan. V luči teh novih dejstev so napovedali pritožbo, saj želijo odškodnino v višini 3,15 milijarde dolarjev, celo za pol milijarde več, kot so zatrjevali tekom postopka.