iPhone 5, 7'' iPad Mini bojda že septembra

Mandi

31. jul 2012 ob 09:19:27

Po bogati poplavi govoric o novostih v prihajajočem iPhone 5 se zdaj prvim omenja tudi verjetni datum predstavitve: to naj bi bila sreda, 12. septembra, prodaja pa naj bi se začela dober teden dni kasneje, 21. septembra. O datumu poročata spletišči iMore, ki citira vire, ki se "v preteklosti že izkazali za kredibilne", ter francoski app4phone.fr, ki sklicuje na kitajske proizvajalce komponent. V paketu s telefonom naj bi dobili še manjšo inačino iPada (iPad Mini, 7'' namesto standardnih 9.7''), ter najbrž tudi posodobljen iPod touch in iPod Nano.

Kaj točno bo novega, je kot rečeno predmet številnih špekulacij. Največ zaupanja so deležne napovedi o večjem in širšem zaslonu (4'', 16:9) ter novem spodnjem delu, kjer naj bi bil nov, manjši 19-pinski konektor, ob njem pa še reža za priklop slušalk (glej sliko). Nov konektor seveda ne bo kompatibilen z obstoječo bero polnilcev in vsakovrstnih dodatkov, česar se še posebej veselijo kitajski proizvajalci slednjih, potrošniki pa najbrž manj, ker bo treba kupiti nove in nekaj časa s sabo nositi oboje. Manj gotove so govorice o podpori za NFC in morda neko obliko mobilnega plačevanja (nedavno so tudi kupili podjetje AuthenTec, proizvajalca čitalcev prstnih odtisov, katere za varno mobilno plačevanje že uporabljajo na Japonskem), pa 4G LTE po čimveč svetovnih strandih (world phone; mimogrede, LTE k nam prihaja šele l. 2014 ali kasneje). Osrednji čip naj bi bil A6 (štirijedrni Exynos 4 ARM), RAM naj bi podvojili na 1GB, trajni spomin na 64GB; vse troje pa bo (nekoliko ironično) dobavil njihov ključni konkurent Samsung.

Septemberski začetek prodaje naj bi bil nasploh odličen, pravijo analitiki, ker bi se njegovi učinki poznali že v tretjem kvartalu, ne samo božično-novoletnem četrtem. Lani je Apple sicer rekordno zaslužil z iPhone 4S, vendar na račun sušnega jesenskega četrtletja, ker so se številni kupci pač odločili počakati na oktobersko predstavitev.

Hkrati to pomeni slabe novice za Microsoft, ki bo svoje Surface tablice na prodajne police dostavil šele oktobra.