HP se vrača v posel s tablicami

Mandi

21. avg 2012 ob 11:31:31

Ravno pred letom dni je HP zaradi skromne prodaje svojih webOS tablic izstopil s tržišča, nekaj mesecev kasneje pa obljubil, da bodo kodo za WebOS "v bližnji prihodnosti" tudi odprli. No, to se še ni zgodilo, prav nasprotno, HP je spet našel nekaj interesa za proizvodnjo tablic za končne potrošnike (ne podjetja).

Sodeč po leakanem internet dopisu so v ta namen ustanovili novo poslovno enoto, "HP Mobility Global Business Unit", za njenega vodjo pa pripeljali Alberta Torresa, ki je doslej delal za Nokio, sicer kot vodja nesrečnega novega mobilnega operacijskega sistema Meego. Torres bo delal na "rešitvah za končne uporabnike" in "še neimenovanih drugih segmentih", poročal pa bo Toddu Bradleyu, šefu HP-jeve enote za tiskalnike in osebno računalništvo. Kaj, kdaj, kako, se seveda še ne ve.

Najavo je treba pogledati še v eni luči, in sicer sploh ni nujno, da bodo nove tablice uporabljale webOS. Slednji namreč več ni del HP-ja, saj so ga ravno minuli teden "spin-offali" v ločeno podjetje Gram. Gram naj bi skrbel za razvoj operacijskega sistema in pripadajoče platforme, izrecno pa pravijo, da "se ne bo ukvarjal z razvojem strojne opreme". To bo očitno izvedel HP sam, a če so mislili uporabiti webOS, zakaj bi ga potem malo pred najavo izločili iz podjetja? Meego tako zgleda kot verjeten kandidat, tako zaradi Torresove preteklosti kot zato, ker platforma po lanski sklenitvi Nokijinega partnerstva z Microsoftom nikakor ni spala. Zanjo sta se zanimala tako Intel v okriru njihovega Tizena, kot tudi skupina nekdanjih Nokijevcev, ki so se očitno naveličali Metroja modernega, ploščatega vmesnika in ustanovili svoj startup po imenu Jolla, ki zdaj skrbi za nadaljnji razvoj Meega.

Pri tem je bil HP še posebej jasen, da to v ničemer ne bo vplivalo na razvoj dosedanjih rešitev za poslovne uporabnike, oziroma podporo za Windows 8 tablice. Pri slednjih so sicer eni redkih, ki mislijo podpreti samo različice z Intelovimi procesoriji, ARM-ov pa ne.