HP ukinja webOS mobilnike in tablice

Primož Resman

19. avg 2011 ob 08:27:38

Pred dobrim letom dni, konec lanskega aprila, smo izvedeli, da bo HP prevzel Palm. Na novo oživeli Palm s svežim mobilnim operacijskim sistemom webOS je neslavno ostal brez denarja ter je rabil finančno stabilnega odrešitelja, kar naj bi HP tudi bil. S tem prevzemom so se odpovedali Microsoftu tik pred izidom njihovega novega operacijskega sistema za mobilen naprave, Windows Phone 7, čeprav so HP-jeve mobilne naprave praktično od samega začetka uporabljale Windows Mobile (npr. slavni iPaqi). Ob prevzemu so pri HP-ju zatrdili še, da webOS ne bo obsojen le na življenje na mobilnih telefonih in tabličnih napravah, saj so imeli velikopotezne načrte za prenos na tiskalnike (ta del se je uresničil) ter celo na osebne računalnike, ki naj bi v celoti od prihodnjega leta naprej imeli nameščen webOS kot hitro-zaganjalno okolje za brskanje po spletu in druga enostavnejša opravila.

Pri HP-ju webOS-a po novem ne bodo uporabili tudi na drugih napravah, temveč zgolj na drugih napravah, če sploh. Poleg finančnih poročil tretjega fiskalnega četrtletja leta 2011 so namreč objavili, da v celoti ukinjajo strojni oddelek webOS-a, torej bivše Palmove mobilne telefone in tablične naprave. Poslavljata se tako mobilnika Pre 3 in Veer ter tablica TouchPad, seveda poleg še nepredstavljenih naprav. V primeru TouchPada je bilo mogoče prebrati nekaj dobrih ocen, kjer je bilo slišati celo mnenja, da bi bila z nekaj manj hrošči to lahko najbolj konkurenčna tablica Applovemu iPadu. Usoda webOS-a pri HP-ju še ni znana, saj bodo različne možnosti še raziskali, a je najverjetnejša odprodaja imena, znanja in licenc.

Temelje za takšno mišljenje lahko vidimo v HP-jevem posvečanju poslovnemu oz. t.i. enterprise svetu, kjer so dobički največji. Govori se namreč celo o delitvi podjetja oz. o odprodaji potrošniške divizije Personal Systems Group, ki je odgovorna za vse osebne računalnike, tako namizne kot prenosne in tako sisteme, namenjene podjetjem kot domačim uporabnikom. Dobički so tukaj manjši kot pri strežnikih in drugih zmogljivih sistemih, obenem pa so pri HP-ju potrdili prevzem evropskega podjetja Autonomy, ki se ukvarja s programsko stranjo infrastruktur. Ta prevzem bo seveda uporaben predvsem v t.i. enterprise svetu.

V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2011 so pri HP-ju imeli za 31,2 milijard dolarjev prihodkov, kar je 2 % več, kot v enakem obdobju lani (30,7 milijard dolarjev). Kljub dobrim rezultatom so nekoliko znižali celoletne napovedi o prihodkih, s prejšnjih 129 do 130 milijard na 127,2 do 127,6 milijard ameriških dolarjev.