HP začel izdajati izvorno kodo za platformo webOS, prvi na vrsti Enyo

Matej Huš

26. jan 2012 ob 17:55:52

Lansko leto se je zdelo, da je nekdanja Palmova platforma webOS, ki jo je s prevzemom podjetja dobil HP, mrtva. Palm so namreč prevzeli že aprila 2010, potem nekaj časa niso točno vedeli, kaj bi z njim storili, naposled pa so napovedali ukinitev mobilnikov in tablic z webOS. K sreči webOS ni umrl, ampak je HP prejšnji mesec celo napovedal izdajo izvorne kode pod eno izmed odprtih licenc. Včeraj so besede meso postale in HP je začel odpirati kodo za platformo webOS. Prvi je na vrsti Enyo.

Enyo je Javascript okolje, ki omogoča pisanje aplikacij za HP webOS. Prva verzija Enyo 1.0 je poganjala aplikacije na HP TouchPadu, sedaj pa je HP odprl kodo enico in poleg tega izdal še verzijo Enyo 2.0. Bistvena novost v novi verziji je podpora za ostale (torej IE, Firefox, Chrome, Safari) oziroma pisanje neodvisnih aplikacij, kar bo olajšalo njihovo pisanje in jih naredilo bolj prenosljive. Sicer zaradi tega Enyo 2.0 še ne podpira vseh funkcionalnosti za TouchPad, ki jih je Enyo 1.0, a to še pride.

Ob tem povejmo, da bo HP po predvidevanjih uporabil permisivno licenco Apache 2.0 in ne kakšne strogo copyleft licence. Prenos modula Enyo je mogoč z domače strani. Izdajanje sestavnih delov ekosistema webOS pod odprto kodo se bo nadaljevalo do konca leta. Celoten operacijski sistem webOS 1.0 bo na vrsti prav na koncu, in sicer njegovo izvorno kodo pričakujemo septembra.