HP bo izdal izvorno kodo za webOS

Mandi

10. dec 2011 ob 10:43:17

HP je sinoči prijetno presenetil z odločitvijo, da nameravajo "enkrat v bližnji prihodnosti" objaviti izvorno kodo svojega mobilnega operacijskega sistema webOS. Najavo je spisala nova šefica Meg Whitman in sledi avgustovski odločitvi, da prenehajo z razvojem novih izdelkov na tej platformi, zaradi slabe prodaje TouchPad tablice in mobilnih telefonov.

Na razvijalskem blogu so operacijskemu sistemu napovedali svetlo prihodnost in potrdili svojo predanost razvijalcem aplikacij in integratorjem. To so hkrati tudi vse podrobnosti, ki so za zdaj znane. Tako se ne ve še, kdaj bo koda na voljo, pod katero licenco in kako bo s HP-jevimi patenti, blagovnimi znamkami in ostalo intelektualno lastnino. Tudi še niso ne najavili niti namignili na nove webOS naprave, ki bi jih izdelal kak tretji proizvajalec. Imajo sicer že github projekt, kjer pa najdemo zgolj najavo za javnost in prav nobene kode. Nekateri razvijalci so se že pošalili in odprli zahtevek za podporo #1 z naslovom "code appears to be missing", opremljen z izbranimi frazami in sličicami na temo internetne polomije (fail).

Upanje, da bodo izbrali "proper" copyleft licenco GPL3, verjetno nima realne podlage. Bolj verjetna je kaka permisivna licenca, npr. BSD ali Apache, s katerim bo podjetje ohranilo nadzor nad platformo, pač v upanju, da bi s to 1.2 milijardi dolarjev težko investicijo lahko kdaj še kaj zaslužili.