ARM-tablice z Windows RT iz Lenova, Della in Samsunga

Matej Huš

14. avg 2012 ob 14:04:39

Microsoft je najavil, da bodo tablične in prenosne računalnike na platformi ARM, ki jih bo poganjal Windows 8 RT, pripravili tudi Lenovo, Dell in Samsung. Prvi, ki se je opogumil, je bil Asus s svojim Tablet 600, peti pa je seveda hišni kandidat Microsoft Surface. Kaj natančno bodo novi člani družine Windows/ARM ponudili, še ni razkrito. Zanimivo med njimi ni Hewlett-Packarda, ki dela na tablici x86 in, razumljivo, Acerja. Toshiba o njih že razmišlja, zato je njen izostanek nenadejan.

Novi tablični računalniki bodo imeli zaslone v velikosti od 10,1 do 11,6 palca, tehtali bodo med 520 in 1200 gramov in merili v debelino 8,35 do 15,6 milimetra. Pomemben podatek bo tudi avtonomija, in sicer naj bi ob predvajanju visokoločljivostnega filma zdržali od osem do trinajst ur (zmogljivi pa bodo dovolj, da bodo sličice med delom letele s 60 fps), v povezanem stanju pripravljenost (Connected Stand-By, ko so povezani, preostanek pa spi) pa do štiristo ur.

O negodovanju Acerja smo že pisali. Sprva se je oglasil vodja enote za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod (EMEA), kasneje pa celo sam direktor skupine T. J. Wang. Ta je sicer naposled omilil svoje mnenje z oceno, da bi Surface ob ceni 200 dolarjev v veliki meri vplival na OEM-e, medtem ko bi bil s ceno 500-600 dolarjev manj škodljiv. Koliko bo Surface v resnici stal, še ni znano - bržkone nekje v rangu iPada (400 dolarjev). Vse bo znano do 26. oktobra, ko Windows 8 in RT uradno izideta (RTM verzija je že tu, od jutri tudi na MSDN, TechNetu in MSDN AA za študente).