Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Mandi

28. sep 2011 ob 16:59:25

Mobilno platformo Meego sta lani februarja s precej pompa skupaj predstavila Intel in Nokia kot odgovor na iOS oz. Android. Šlo je za prost in odprt mobilni operacijski sistem, zgrajen na Linuxu, grafični knjižnici Qt in sistemu za upravljanje paketov RPM, s predvideno rabo v pametnih telefonih, tabletih, avtomobilski industriji (IVI - in-vehicle installation, tudi in-vehicle infotainment) in embedded napravah. Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo, predvsem je bila Nokia zaladi strmega upada tržnega deleža primorana v sodelovanje z Microsoftom in s tem odpis tako Symbiana kot MeeGota (prvi in edini njihov Meego teleon, N9, naj bi sicer izšel kmalu). Intel je s tem ostal brez partnerja in se je moral odločiti, kako naprej, in pri tem nekaj časa omahoval, npr. s predstavitvijo svojega tabličnega računalnika z Androidom.

Včeraj so se dokončno odločili in svojo mobilno platformo rebrandali pod imenom Tizen. Platformo so najavili skupaj z The Linux Foundation, ki je že prej skrbela za organizacijo razvoja MeeGota. Linux del naj bi ostal isti, za izgled aplikacij pa bo namesto knjižnice Qt skrbel standard HTML5, kar naj bi bila po njihovo "prihodnost mobilnih aplikacij". Screenshotov in specifikacij sicer še ni. Prva različica platforme je napovedana za naslednjo spomlad, prvi telefoni pa že za naslednje poletje.

Vprašanje je, če je na trgu prostora še za eno platformo. Apple ima iOS, Google in njegovi partnerji Androida, Nokia Windows Phone. HP je domala že obupal nad WebOs, v precejšnjih težavah pa je tudi BlackBerry, ki dela odlične telefone, a slabe igračke. Poudarek vseh novih platform pa je zgleda bolj ko ne na slednjem.