Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Matej Huš

22. maj 2011 ob 10:50:00

V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb od eksplozije in sledeče preiskave je proizvodnja iPadov 2 v tovarni v Čengduju ustavljena. To bo bržkone vplivalo na dobavljivost iPada 2, saj Apple komaj še dohaja povpraševanje. Na začetku so bile čakalne dobe tudi dober mesec, sedaj pa so se unesle na slaba dva tedna.

Čeprav je o razlogih za eksplozijo še prezgodaj špekulirati, razmere v kitajskih tovarnah elektronike že dolgo niso zgledne. Omenimo lanski škandal z zastrupitvami delavcev, ki so za tajvanski Wintek sestavljali apple in pristali v bolnišnici zaradi zastrupitve s heksanom, nenehna Applova prizadevanja za spoštovanje pravic delavcev na Kitajskem in garanje mladih za Microsoftove dobavitelje, če se omejimo le na zgodbe, o katerih smo pisali na naših straneh.