Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Matej Huš

7. sep 2012 ob 20:18:49

Že dolgo je znano, da so delovni pogoji in razmere v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem slabe in v mnogo točkah v nasprotju z zakonodajo. Apple kot največji Foxconnov naročnik se je letos februarja uklonil zahtevam in poskrbel, da je ameriška FLA natančno preiskala dogajanje. Ugotovili so, da Foxconn sistematično in v veliki meri krši delovno zakonodajo in terjali spremembe. Foxconn je že pred poletjem začel izboljševati pogoje, dvigati plače in krčiti (ne)prostovoljno nadurno delo in pretekli mesec je FLA izrazila zadovoljstvo nad sprejetimi ukrepi in pričakovanje po njihovem nadaljevanju. Glede praks je Foxconn posebej izdal poročilo o izboljšanju razmer. Vmes pa je Apple napovedal nov iPhone 5, kar je izstrelilo povpraševanje v nebo in Foxconn se je spet zatekel k nelegalnim praksam.

Že februarja smo pisali o nedovoljeni praksi oziroma pripravništvu, ki jo kitajskim dijakom in študentom tehničnih ved vsiljujejo šol pod pretvezo pridobivanja delovnih izkušenj. V resnici gre za garanje v Foxconnovih tovarnah za zanikrno plačilo. Foxconn do njih nima skoraj nobenih obveznosti, saj niso redno zaposleni, hkrati pa jim šole grozijo z onemogočenjem diplomiranja, če prakse ne opravijo. Takrat so bile glasne govorice, da je Foxconn v navezi z ravnatelji ali dekanih teh šol, ki v zameno dobivajo priboljške.

Kot piše edini kitajski dnevnik v angleškem jeziku Shanghai Daily, se zgodba ponavlja vsem obljubam in zapovedim FLA navzlic. V nekem večmilijonskem mestu v kitajski provinci Džangsu so na začetku semestra študente več fakultet napotili na prisilno prakso v Foxconnove tovarne, kjer zlagajo iPhone 5. Za svoje delo (šestkrat tedensko po 12 ur) sicer formalno dobijo plačilo v višini 1550 juanov (200 evrov) mesečno, a si morajo sami plačati nastanitev in hrane, tako da jim dosti ne ostane. Prva skupina študentov je bila na prakso napotena 3. septembra in bo tam ostala dva meseca. Ob prihodu morajo izpolniti vprašalnik, da je praksa prostovoljna in v skladu z zakonodajo, četudi to ne drži.

Natančnih informacij, kako obsežna je akcija, za zdaj ni. Da so morali prekiniti akademsko leto in se zglasiti na praksi, poročajo študentje s Huaiyin Institute of Technology, Jiangsu Institute of Finance and Economy in Huai'an University. Nekatere šole so zaradi medijskega linča sicer svoje sodelovanje s Foxconnom prekinile, a veliko jih ostaja takšnih, ki z njimi sodelujejo in jim po potrebi pošljejo svoje študente na obvezno prakso, četudi morajo zato prekiniti kakšna predavanja, poroča China National Radio. Huai'an Education Bureau, ki nadzoruje izobraževanje v provinci, je potrdil, da so za prakse med poletje vedeli, niso pa bili seznanjeni, da so se zavlekle v novo študijsko leto. Vztrajajo pa, da gre za del študijskega procesa, kjer se študentje seznanijo z industrijo. Na sprevržen način imajo prav.