CES 2012: Lightning Bolt slab AMD-jev konkurent Thunderboltu

Matej Huš

16. jan 2012 ob 00:09:31

Intel in Apple sta lani družno predstavila nov standard za povezavo perifernih naprav z računalnikom, ki bo nadomestil FireWire, USB in ostale temu namenjene tehnologije. Sprva je bilo njegovo kodno ime Light Peak, potem pa so se odločili za trženje pod komercialnim nazivom Thunderbolt. Čeprav je bil na papirju Thunderbolt videti izjemno, so ga udejanjili površno. Navdušenje uporabnikov je splahnelo ob visoki ceni priključnih kablov, od visokoletečih obljub o optični povezavi pa je ostal le dobri stari baker, ki dolžino kabla omejuje na tri metre. Če k temu dodamo v teoriji zgolj dvakrat višjo hitrost od USB 3.0, v praksi pa bržkone niti to ne, je od Thunderbolta ostalo le malo groma.

AMD je tu začutil svojo priložnost in na CES-u predstavil svojo alternativo. Da bo povsem jasno razvidno, čemu kani konkurirati, se imenuje Lightning Bolt. Gre za tehnologijo, ki prek istega kabla nadomešča USB 3.0, DisplayPort in jasno tudi električno napajanje. Na strani prenosnika je multiplekser, ki v en standardni kabel mini-DP združi vse tri toke elektronov (podatkovna in napajalnega), in bo prej ali slej integriran kar v prenosnike, napoveduje AMD. Na strani porabnikov se tokovi zoper razcepijo, tako da nanje priključite zaslone, naprave USB 3.0 in napajanje.

S tem želi AMD zgraditi enoten sistem za docking. V prenosniku bi bil zgolj en čip za Lightning Bolt, na katerega bi se priključila zunanja enota. Šele nanjo bi priključili vse periferne naprave (do štiri zaslone, naprave za USB 3.0 in napajanje), s čimer bi prevzela funkcijo poceni dockinga.

AMD-jeva rešitev stavi na ceno, saj bo celoten sistem stal zgolj prgišče dolarjev, medtem ko en sam kabel za Thunderbolt stane 50 dolarjev. AMD priznava, da bo prenos podatkov prek USB 3.0 nekoliko počasnejši od nazivne hitrosti, a še vedno precej hitrejši od starega USB 2.0. Kljub temu za zdaj AMD-jev prototip ni videti posebej inovativen, saj so zgolj združili tri vrste kablov v enega, pri čemer arhitekture vmesnikov niso spreminjali. Navkljub podobnemu imenu ponuja dosti manj in precej drugačne rešitve kot Intelov Thunderbolt, kar bo uporabnike še bolj zmedlo.