Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije

Matej Huš

3. jul 2011 ob 19:38:03

Ta teden so na prodajne police prišli prvi izdelki s februarja predstavljeno tehnologijo za prenos podatkov Thunderbolt. Prvi izdelki so zunanji RAID-vmesniki Pegasus podjetja Promise, ki se na računalnik priključijo prek Thunderbolta, a kabla nimajo priloženega. Kupiti ga morejo posebej pri Applu in zanj odšteti 50 dolarjev. Uradna razlaga podjetja pravi, da kablov Mini DisplayPort ne moremo uporabiti, ker so posebni kabli za Thunderbolt pametni z vgrajenim firmwarom, da lahko podpirajo hitrosti do 10 Gb/s. Intel je to potrdil.

Pri hitrostih nad 5 Gb/s je namreč priporočljivo uporabljati aktivne kable, ki imajo na konceh čipe za fino kalibracijo, odpravo motenj in izboljšavo razmerja signal/šum. Applov kabel ima dva čipa Gennum GN2033 Thunderbolt Transceiver.

Vprašanje je, ali ne bo to negativno vplivalo na razširitev Thunderbolta. Intel je že na začetku omenjal le HP in Sony kot proizvajalca računalnikov, ki bosta podprla Thunderbolt, pa se je HP potem premislil. Za zdaj ostaja Thunderbolt le na Sonyjevih računalnikih in Applovih macih. Problem bodo imeli tudi uporabniki, saj bodo morali za vsako napravo posebej kupiti 50-dolarski kabel, dokler bo Apple obdržal monopol nad izdelavo. In to bo, vse dokler Intel ne proda specifikacij še komu drugemu, o čemer za zdaj ne govorijo.

Če torej Thunderbolta Apple in Intel ne bosta bolj spustila iz svojih krempljev, se utegne zgoditi, da bo tehnološko povsem spodobna rešitev odmrla zaradi ekonomije. Podobno se je zgodilo že FireWiru, ki je na koncu ostal omejen zgolj na video, ker je Apple predolgo vztrajal pri dragih licenčninah. Na koncu ga je povozil USB. In tretja generacija USB ni dosti počasnejša od Thunderbolta, zato mu grozi enaka usoda.