Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

Matej Huš

11. apr 2013 ob 12:47:14

Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja forum za razvoj USB, je tudi nov standard za prenos električne energije prek USB-priključka. Z ustreznimi kabli, ki so nazaj združljivi s prejšnjimi verzijami USB, je mogoče prenesti do 100 W električne energije. S tem bo počasi odpadla potreba po več kablih, vsaj tako upajo snovalci, sej bo USB-priključek resnično univerzalen, torej namenjen priklopu vse naprav in njihovem polnjenju. USB 3.0 se lepo širi, saj obstaja že več kot 850 izdelkov, ki so certificirani po USB 3.0, do konca leta pa naj bi prodali že več kot milijardo naprav.