CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Matej Huš

8. jan 2014 ob 22:45:43

AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za združitev vseh teh vmesnikov. Pomembna novica je podpora, saj je AMD na svojo stran pridobil Video Electronics Standards Association (VESA), ki DockPort priznava kot uradno razširitev DisplayPorta.

DockPort je namenjen za povezavo med prenosnim računalnikom ali tablico in namizno postajo (docking). Ker prenaša tako podatke kot energijo, lahko resnično dobimo postaje, ki bodo uporabljale en sam kabel. Vprašanje je seveda, kolikšna bo prepustnost. Delile si jo bodo vse naprave in v praksi bo to pomenilo, da bodo najprej monitorji na slikovnem kanalu porabili svoje, preostanek pa bo namenjen USB-ju. Odpira pa to zanimive možnosti, ko bomo lahko v monitorje vključili poljubne USB-naprave (razdelilce, zunanje zvočne kartice, mrežne kartice itd.). Doslej to ni bilo čisto tako, saj se trenutni monitorji, ki imajo USB-vhode, priklapljajo na računalnik na ena USB-vrata, torej zanje veljajo omejitve enih vrat glede hitrost prenosa podatkov in jakosti toka. Monitorji, povezani prek DockPorta, pa se bodo obnašali kot matične plošče v malem, kar se tiče priključkov.

AMD stavi na odprtost in ceno. Specifikacije bodo povsem odprte, kabli pa pasivni in zato poceni (v nasprotju z dragimi kabli za Thunderbolt). Prav tako podatkovni prenos prek DockPorta sloni na USB-ju in ne PCI-Expressu (kot je to v Thunderboltu), kar bo ne le pocenilo naprave ampak tudi olajšalo rokovanje v Windows (recimo hot-plugging).