Optični vodniki za Thunderbolt oddaljeni še več let

Matej Huš

17. sep 2011 ob 17:19:07

Ko se je začelo prvikrat govoriti o tehnologiji Thunderbolt (takrat poznani še pod imeom Light Peak), so bila Intela polna usta, kako da gre za novo komunikacijsko vodilo med perifernimi napravami v računalniku, ki uporablja optične vodnike. Ko je bil Thunderbolt nared, so bile povezave seveda bakrene, optika pa je bila obljubljena za kasnejši čas. Jasno, baker je bil precej cenejši in za sedanje potrebe več kot dovolj dober.

Sedaj se je optika odmaknila še dlje v prihodnost. Dadi Perlmutter, generalni menedžer Intel Architecture Group, je v intervjuju na IDF v San Franciscu pojasnil, da bo Thunderbolt še precej let omejen izključno na baker. Ta tehnologija trenutno podpira hitrosti do 10 gigabitov na sekundo. Perlmutter pojasnjuje, da se tehnologije ves čas razvijajo in da je napredek pričakovati tudi pri bakru, kar bo še dodatno odložilo prehod na optiko. Na koncu bo seveda vse odvisno od tega, koliko so končni uporabniki pripravljeni plačati, in razmerje med hitrostjo in ceno je za optiko trenutno preslabo.

Druga težava, o kateri smo že pisali, je licenciranje. Spočetka je bil Thunderbolt ekskluzivno za Apple, kar je skupaj z visokimi cenami kablov kvarno vplivalo na prodajo. Acer in Asus bosta sicer Thunderbolt prinesla v svet PC-jev z Windows prihodnje leto, kjer bo prvo uporabo našel v ultrabookih. Intel bo podporo za Thunderbolt in USB 3.0 (ki sta si pravzaprav konkurenca) integriral v Ivy Bridge, tako da prihodnje leto pričakujemo tudi prenosne in namizne računalnike s podporo za oboje. Danes je le malo naprav s podporo za Thunderbolt in če se to ne bo spremenilo, ga čaka klavrna usoda.

Tresla se je gora, rodila se je miš.