USB 4.0 bo vključeval Thunderbolt

Matej Huš

4. mar 2019 ob 19:33:00

Minuli teden smo ugotavljali, da bo novi standard USB dobil ime 3.2, a bo hkrati preštevilčil tudi starejše različice in nasploh poskrbel za nekoliko zmede pri ugotavljanju dejanske verzije. Res pa je, da v praksi razlike med hitrostmi 5, 10 ali 20 Gb/s ne bodo prav velike, priključki in standardi pa bodo navzkrižno združljivi. Pripravlja pa se že USB 4.0, ki bo poskrbel za revolucionarno spremembo. Kot je Intel obljubil že predlani, bo odprl standard Thunderbolt 3 in omogočil uporabo brez plačevanja licenčnin. Specifikacijo so že predali USB Implementers Forumu (USB-IF).

To pomeni, da se bomo zelo približali končnemu cilju, ki je en sam priključek in en sam standard. Fizično je USB-C že zelo blizu, sedaj pa dobiva še programsko podporo. Pričakujemo lahko, da bo USB 4.0 podpiral hitrosti do 40 Gb/s (dvakrat več od USB 3.2), integracija s Thunderboltom pa bo poskrbela za večjo povezljivost. To pomeni, da bomo sedaj prek USB-ja priklapljali tudi zaslone, zunanje diske ali SSD-je, zunanje grafične kartice itd.

Nekoliko manj razumljiva je vest, da bo Intel še vedno tržil in reklamiral tudi znamko Thunderbolt, kar lahko pomeni, da prihaja Thunderbolt 4.0. Tudi prehod na USB 4.0 bo verjetno trajal nekaj let, saj je frekvenca menjanja matičnih plošč oziroma celotnih računalnikov dandanes sorazmeno nizka. Tudi USB 2.0 se namreč še vedno trmasto drži, pa je star že skoraj 20 let.