Facebooku se v Nemčiji obeta globa

Matej Huš

11. nov 2011 ob 10:05:04

Facebook je lani decembra (globalno pa letos junija) uvedel funkcijo samodejnega prepoznavanja obrazov na naloženih fotografijah. V praksi je namen tega pomagati uporabnikom pri označevanju prijateljev na fotografijah (tagging), saj Facebookov algoritem samodejno odkrije osebe na fotografijah in jih identificira, tako da lahko ponudi enostavno označitev. Problem je, da mora imeti Facebook za to početje obsežno zbirko biometričnih podatkov in da to počne brez dovoljenja uporabnikov. Ti imajo sicer možnost funkcijo izključiti, a privzeto jo imajo vključeno vsi (opt-out).

Zaradi tega Facebook že dlje časa preiskuje nemški informacijski pooblaščenec v Hamburgu Johannes Caspar, ki je avgusta omenjeno storitev označil za neskladno z nemško in evropsko zakonodajo o varovanju zasebnosti in Facebooku odredil ukinitev v dveh tednih. To se ni zgodilo. Zato je Caspar včeraj uradno povedal, da bo Facebooku izrekel globo. Kot je pojasnil, so nadaljnja pogajanja nesmiselna, ker je Facebook jasno pokazal, da ne nameravajo spoštovati postavljenega roka. Sedaj jim grozi do 300.000 evrov globe.

Facebook medtem vztraja, da storitev ni v neskladju z evropsko zakonodajo, saj jo je enostavno mogoče izključiti (navodila za izključitev). Slednje drži, a nemška zakonodaja striktno zahteva mehanizem opt-in (torej vklop na izrecno željo), medtem ko je Facebookov opt-out (izklop na izrecno željo).

Hkrati zoper Facebook teče tudi preiskava na Irskem, kjer ima Facebook predvsem zaradi davčnih razlogov svoj sedež. Poleti je avstrijski študent prava na Irsko vložil pritožbo zoper Facebook zaradi kršitev zasebnosti, ki naj bi jih Facebook izvajal z avtomatskim označevanjem oseb, slednjem uporabnikom tudi po odjavi (afera s piškotki) in neposrečeno uvedbo Facebook Announcements in Timelina, kjer se na zidu avtomatično delijo obiskane strani, četudi tega ne želimo.