Facebook plačal pol milijarde dolarjev zaradi prepoznavanje obrazov

Matej Huš

30. jan 2020 ob 21:10:52

Facebook se je poravnal v tožbi iz leta 2015 zaradi uporabe tehnologije za prepoznavanje obrazov v Illinoisu. Gre za storitev Tag Suggestions, ki na fotografijah oseb predlaga, koga lahko na njih označimo. Da ta funkcija deluje, mora imeti Facebook tehnologijo za prepoznavanje obrazov in shranjene in obdelane fotografije obrazov svojih uporabnikov. V tožbi so podjetju očitali, da privolitve za tako obdelavo podatkov od uporabnikov ni nikoli dobil.

Čeprav je Facebook ves čas zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje, se je sedaj poravnal. Plačal bo 550 milijonov dolarjev, s čimer bodo pokrili sodne stroške in odškodnine prizadetim uporabnikom. Glede na Facebookove prihodke, ki so v minulem četrtletju presegli 21 milijard dolarjev, dobiček pa 7,3 milijarde dolarjev, je izpogajana poravnava za podjetje skoraj nepomembna. Facebook je poravnavo komentiral z besedami, da je bilo v interesu podjetje in delničarjev, da spor čim prej končajo. Odvetniki nasprotne strani so dejali, da rezultat kaže, kako zelo pomembna je stroga zakonodaja s področja varovanja zasebnosti.

V ZDA ima prav Illinois najstrožje državne zakone na področju biometrike in osebnih podatkov (le tri države imajo sploh kaj strožje zakone od zveznih). Od podjetij v Illinoisu zahtevajo, da od uporabnikov pridobijo pisno soglasje, če želijo obdelovati njihove biometrične podatke (prstne odtise, posnetke obrazov itd.). Sámo nalaganje fotografij na Facebook še ne pomeni, da ima podjetje dovoljenje za obdelavo teh fotografij za namen biometrične identifikacije. Zagrožene sankcije so do 5000 dolarjev na posamezno kršitev, kar se hitro nabere. Facebook se medtem zavzema za uzakonitev stališča, da lahko uporabniki tožijo le, če dokažejo, da jim je zaradi kršitev nastala finančna škoda. V decembrski tožbi, ki jo je Facebook izgubil, vrhovno sodišče Facebookove pritožbe ni sprejelo v obravnavo.

V Evropi Facebook funkcije avtomatičnega predlaganja oseb ni uporabljal med leti 2012-2018, ker je v neskladju z evropskim pravnim redom. Odtlej je funkcijo možno vključiti z izrecnim dovoljenjem. Tudi v ZDA Facebook od lani uporabnike izrecno opozori na to funkcijo z možnostjo izstopa.