Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Matej Huš

4. avg 2011 ob 11:33:25

Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je privzeto vključena za vse uporabnike. Pojasnil je, da jo je mogoče zlorabiti za ugotavljanje identitete ljudi na fotografijah (recimo ko koga prav v ta namen fotografiramo z mobilnim telefonom proti njegovi volji), kar je nedopustno.

Facebook ima zato dva tedna časa, da storitev umakne. V nasprotnem primeru mu grozi globa v višini 300.000 evrov in začetek kazenskega postopka. Facebookov tiskovni predstavnik se je že odzval in dejal, da po njihovem mnenju podjetje 100-odstotno ne krši nobenega evropskega zakona, pa tudi sicer dobivajo od uporabnikov le pozitivne komentarje o storitvi.

Ko je Caspar Facebooku lani očital ilegalni dostop do osebni podatkov ljudi, ki se v storitev sploh niso prijavili, je trajalo pol leta, da je Facebook prakso končal.