Facebook uvaja prepoznavanje obrazov

Matej Huš

8. jun 2011 ob 09:21:50

Facebook je že konec lanskega leta za ameriške uporabnike dodal storitev, ki jo v teh dneh uvajajo tudi globalno. Ima povsem benevolentno ime Tag Suggestions (Predlogi za označitev ljudi) in uporabniku pri naložitvi novih slik avtomatično predlaga, kdo je najverjetneje na fotografijah, in ponudi označitev (tagging) teh oseb.

Sliši se neškodljivo, a Facebook spet počasi, a vztrajno potiska meje zasebnosti. To pot dodana možnost predlogov za označitve pomeni, da vas bodo "prijatelji" še raje označevali na slikah, četudi si tega za vse slike sploh ne želite (kako jih prepričati, da vse slike res ne sodijo v javnost, kar Facebook je, je povsem drug problem). Res je njihova odločitev, koga označiti na fotografijah, a jih Facebook kar sili v označevanje. Facebook je namreč pripravil algoritem za prepoznavanje obrazov.

Problematično je, da so vse nove možnosti privzeto vključene (opt-out) in da se morajo uporabniki eksplicitno izpisati iz njih, če jih ne želijo. Tako je tudi z novo možnostjo, ki jo seveda lahko izklopimo v nastavitvah. To bo pomenilo, da Facebook ne bo avtomatično predlagal našega imena, če bomo na slikah - "prijatelji" nas seveda še vedno ročno označijo. Facebook so že večkrat pozvali, da naj nove spremebe uvaja tako, da jih morajo uporabniki ročno vključiti, a Mark Zuckerberg odvrača, da bi bili tako prikrajšani za celostno uporabniško izkušnjo. Zato Facebook vsake toliko časa vklopi nove možnosti in spremeni pogoje uporabe, uporabniki pa morajo razvoju slediti sami in sproti odkljukati, kaj želijo in česa ne.