Facebook Dating ne sme v Evropo

Matej Huš

13. feb 2020 ob 21:47:05

Facebook v Evropi ne bo mogel zagnati svoje storitve Facebook Dating, ki jo je pred poldrugim letom preizkusno pokazal v Kolumbiji. Danes je storitev na voljo že v več državah, tudi v ZDA. Gre za storitev, ki bi uporabnikom omogočala iskati partnerje, na voljo pa bi bila le za tiste, ki bi izrecno potrdili, da to želijo. Partnerje bi uporabnikom predlagal izven kroga prijateljev.

Toda v Evropi ne bo šlo. Irski informacijski pooblaščenec je sporočil, da jih je Facebook prvikrat glede te storitve kontaktiral 3. februarja letos. Načrtovani datum izida je bil 13. februar, kar je informacijskega pooblaščenca negativno presenetilo zaradi časovne bližine. Ker Facebook ni predložil nobene dokumentacije o naravi storitve, so pri Facebooku izvedli inšpekcijski nadzor in zasegli ustrezno dokumentacijo. Facebook se je na podlagi teh dogodkov odločil, da izid Facebook Datinga v Evropi odložijo za nedoločen čas.

Facebook se je odzval z izjavo, da zelo pazijo, da bodo novo storitev uvedli na primeren način in z varovanjem zasebnosti. Dodali pa so, da nimajo nobene obveznosti informacijskih pooblaščencev obveščati o novih funkcijah. To je tehnično res, a ker proti Facebooku teče precej postopkov glede varovanja zasebnosti, je vsekakor primerno, da se o novih potencialnih vdorih temeljito posvetujejo s pristojnimi organi. Prav tako GDPR zahteva, da podjetja pred načrtovano obdelavo osebnih podatkov ocenijo vpliv na zasebnost in pravice ljudi. Irski informacijski pooblaščenec dodaja, da še vedno čakajo na dodatna pojasnila Facebooka, za katera so zaprosili predvčerajšnjim.