Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

Matej Huš

23. sep 2011 ob 11:44:02

Medtem ko se po svetu uveljavljajo tako imenovani three-strikes zakoni in zahteve po filtriranju (Irska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Francija), Italijani trenutno razpravljajo o osnutku zakona, ki bi boj proti piratstvu zaostril preko vseh razumnih meja. Italijani bi namreč uvedli one-strike sistem, ki bi uporabnikom izključil dostop do interneta že ob prvem opozorilu o domnevnem kršenju avtorskih pravic.

Pri tem bi imele pravico ponudnikom dostopa do interneta (ISP) opozorila o početju uporabnikov pošiljati vse zainteresirane stranke in ne več le lastniki avtorskih pravic. Izključitev interneta bi sledila že po prvi takšni obtožbi, medtem ko bi se njena resničnost preverjala šele kasneje na zahtevek prizadetega uporabnika interneta. Da ne bi izključeni uporabniki pridobili internet kako drugače, bi morali vsi ISP-ji voditi črne sezname odklopljenih državljanov, osumljenih kršitve avtorskih pravic, ki ne bi mogli dobiti interneta niti pri nobenem drugem ISP-ju (po vzorcu bank uvedla bi se nekakšna internetna boniteta oziroma zgodovina).

Dodatne zahteve nalaga zakon tudi ISP-jem. Ti bi morali filtrirati in onemogočati dostop do avtorsko zaščitenih vsebin, sicer jim grozi civilna in kazenska odgovornost. Podobno bi morala početi vsa podjetja, ki poslujejo prek interneta, tako da bi bil recimo Google kriv ponujanja povezav do nelegalnih vsebin na svojem iskalniku, Ebay pa bi moral budno preverjati, da se na njegovih straneh ne prodajajo ponaredki (doslej velja, da so te strani zavarovane pred odgovornostjo, dokler ob vsakem opozorilu prepovedane vsebine brišejo s svojih strani, sedaj pa bi morale to početi vnaprej).

Predlagani zakon je tako kontroverzen, da se o njem pogovarjajo celo v Evropskem parlamentu. Evropski poslanec Marietje Schaake je postavil uradno poslansko vprašanje Evropski komisiji, ali je italijanski osnutek zakona sploh skladen z evropsko zakonodajo in kako bodo ravnali ob morebitnem sprejemu.