Novozelandski parlament tik pred sprejemom three-strikes zakonodaje

N/A

14. apr 2011 ob 10:39:06

Po Južni Koreji, Franciji in Veliki Britaniji bo zdaj še Nova Zelandija dobila svoj three strikes zakon za začasni izklop interneta domnevnim kršiteljem avtorskih pravic. Danes zjutraj po lokalnem času je vlada v parlament nenapovedano vložila predlog Zakona o prenovi avtorskega prava v drugo branje. Poslanci nekaterih strank so že izrazili presenečenje nad odločitvijo, saj je bilo prvo branje lani aprila, drugo pa še dan prej sploh ni bilo napovedano. Po načrtih vlade naj bi bil zakon sprejet po hitrem postopku, v dnevu ali dveh.

Zakon predvideva zdaj že standardni postopek pošiljanja opozoril internetnim naročnikom. Nosilci avtorskih pravic se vključijo v p2p omrežje in pridobijo seznam IP-jev od uporabnikov, ki po njihovi presoji ponujajo zaščiteno vsebino (seeders). Seznam pošljejo pripadajočemu ponudniku interneta, ki interno ugotovi, kateremu naročniku je pripadal IP v času očitane kršitve, ter temu naročniku pošlje opozorilo. Če dobi določen naročnik tri ločena opozorila v določenem času (se pravi, naj bi vztrajal pri kršitvi kljub opozorilom), se mu za obdobje do 6 mesecev odklopi internet, račune pa mora še naprej plačevati.

Ključni problem s to ureditvijo je njen nizki dokazni standard - za odklop zadostuje, da je nek nosilec avtorskih pravic pod prisego zatrdil, da je nosilec tega in tega IP-ja nezakonito ponujal njihovo avtorsko zaščiteno vsebino. To dejstvo ni dokazano pred sodiščem in lastnik priključka pred izvršitvijo odklopa nima možnosti, da bi dokazal nasprotno.

Da bi bila bera popolna, bo lahko posebno Sodišče za avtorsko pravo kršiteljem izreklo še denarno kazen v višini do 15 tisoč novozelandskih dolarjev (malo manj kot 8200 evrov).

Poslanec Zelene stranke, Gareth Hughes, je vložil amandma o odpravi odklopa internetnih naročnikov, ki pa ga je vladna koalicija zavrnila.

Izkušnje iz Kanade oz. Francije sicer kažejo, da je pošiljanje obvestil o kršitvi avtorskih pravic izredno uspešno, vendar to uporabnike le preusmeri k drugih načinom piratiziranja, npr. spletnim stranem tipa MegaVideo.