Francija vpeljuje masovno filtriranje interneta

Mandi

19. jun 2011 ob 15:38:48

Francoska vlada pripravlja izredno velikopotezni načrt za filtriranje in blokado neželenih vsebin na internetu, poročajo na portalu ipintegrity.com. Uresničen bo v obliki vladnega dekreta, ki bo dal izbranim ministrstvom možnost, da zahtevajo umik vsebin brez sodne odredbe in na podlagi lastnih kriterijev.

Predlog osnuje na 18. členu francoskega zakona o zaupanju v digitalno ekonomijo iz leta 2004 (LCEN, v francoščini, kratek povzetek v angleščini), ki daje francoskemu Državnemu svetu široka pooblastila za odstranitev internetnih vsebin, v kolikor predstavljajo resno nevarnost za javni red in mir, življenje in zdravje ljudi, zaščito mladostnikov, obrambo države oz. zaščito potrošnikov in malih delničarjev. Svet je za Francijo specifičen organ, nekakšna mešanica upravnega sodišča (na zadnji stopnji) in svetovalnega telesa za izvršno oblast, njegovi člani pa so praviloma najbolj spoštovani pravniki v državi. Pooblastila želijo razširiti še na ključna ministrstva - obrambo, pravosodje, notranje zadeve, finance, delo ter informacijsko družbo.

Postopek odstranitve vsebin bo tristopenjski. Ministrstvo se bo najprej obrnilo na ponudnika storitve (npr. upravitelja portala). Če zahtevku ne bo ugodeno v 72 urah, se kontaktira ponudnika gostovanje (podjetje, ki daje v najem strežnike), in če še to ne deluje v nadaljnjih 72 urah, se bo za blokado zaprosilo ponudnika interneta (ISP). Seveda obstaja tudi določba, da je v nujnih primerih mogoče stopiti neposredno do ISP-ja.

V do zdaj videnih dokumentih ni nobenega zahtevka po sodni odredbi oz. drugi obliki sodnega nadzora. Prav tako kriteriji za določitev neprimernih vsebin niso natančno določeni in bodo po vsej verjetnosti prepuščeni posameznim ministrstvom. To na široko odpira vrata spletni cenzuri za potrebe dnevne politike, nosilcev avtorskih pravic, velikim farmacevtskim družbam (spletne prodajalne s zdravili in medicinskimi pripomočki), in pa bogatim podjetjem in posameznikom, ki bi radi prikrili potencialno škandalozno novico. Francoski mediji so predlog že pospremili z besedami "industrial-scale censorship".