Irci vpeljujejo three-strikes sistem

Mandi

23. jun 2011 ob 10:16:18

Medtem ko organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic inovirajo s predlogom o mesečnem nadomestilu za spletno piratstvo, imetniki taistih pravic trdno stojijo za starimi idejami. Velike štiri založbe (Sony BMG, EMI, Universal in Warner) so preko svoje irske izpostave IRMA uspele zlobirati spremembo zakona o avtorski pravici, ki bi jim omogočil izvajanje izklopov interneta zoper redne p2p pirate.

Zagonetke so se že od samega početka lotili nekoliko drugače. Namesto zapletenega "francoskega" postopka s predlogom novega zakona, javno razpravo, polomom v spodnjem domu parlamenta in potem ekspresno potrditvijo zakona mesec dni kasneje so se raje usedli za mizo z največjim ISP-jem v državi, bivšim državnim monopolistom Eircom, in dosegli dogovor o izklopih s spremembo splošnih pogojev operaterja. Eircom je svojo novo obveznost sicer izvedel tako, da je vsaj 300 nedolžnim naročnikom po pomoti poslal prvo opozorilo ("strike one"), kar zdaj preiskuje urad informacijskega pooblaščenca. Isti ISP že skoraj dve leti onemogoča dostop do torrent iskalnika ThePirateBay.com za vse svoje naročnike.

Konkurenčni ponudnik UPC Irska (ki je svojčas imelo istega lastnika kot naš Telemach) ni hotel skleniti dogovora z IRMO, zato so bili založniki primorani ubrati drugačno taktiko. Ministra za gospodarstvo, zaposlovanje in razvoj so uspeli prepričati, da z uredbo enostransko spremeni avtorskopravno zakonodajo tako, da bodo lahko preko sodišča zahtevali ukrepe od ISP-ja, ki bo kot ponudnik omrežja svojim naročnikom omogočal kršitve avtorskih pravic. Po irski zakonodaji lahko minister določene spremembe zakona izvede brez soglasja irskega parlamenta. Šlo naj bi za tehnikalijo, saj je bila vlada mnenja, da zakon iz leta 2000 že ureja vse potrebno, potem pa je irsko vrhovno sodišče zavrnilo tožbo IRME, s katero so hoteli UPC Irske prisiliti v uvedbo iste three strikes sheme, ki jo je že (slabo) izvajal Eircom. Po besedah sodnike zakon pač ni navajal pravne podlage za odklop naročnikov.

Da bo bera popolna, je mislil minister svojo uredbo uveljaviti tako rekoč takoj. Zaradi pritiska javnosti je zdaj vse skupaj odložil do konca naslednjega mesca, zainteresirano javnost pa pozval k dajanju komentarjev.