V Franciji morajo spletni iskalniki in ISP-ji odstraniti povezave do 16 domen

Matej Huš

30. nov 2013 ob 23:02:51

Francosko sodišče je v primeru, ki se vleče že od leta 2011, razsodilo, da morajo trije največji spletni iskalniki na svetu in francoski ponudniki dostopa do interneta odstraniti, blokirati ali kako drugače preprečiti dostop do 16 domen, prek katerih se strežejo avtorsko zaščitene vsebine.

Nič nenavadnega ni, da Google, Yahoo in Microsoftov Bing dobivajo zahtevke po odstranitvi določenih iskalnih zadetkov, ki kršijo avtorske pravice. Tako imenovani zahtevki po DMCA (Digital Millennium Copyright Act) namreč iskalnikom omogočajo, da niso odgovorni za kršitve, dokler jih redno izpolnjujejo. Precej bolj radikalen pa je novi francoski ukrep, kjer je treba porezati dostop do celotnih domen.

Gre za 16 domen, ki pripadajo stranem DPstream, Fifostream in Allostreaming. V sodnem postopku, ki so ga skupaj terjali številni francoski zaščitniki avtorskih pravic ali zastopniki njihovih lastnikov (Združenje filmskih založnikov APC, ki zastopa tudi Sony in Paramound, Državna zveza filmskih distributerjev, Skupnost filmskih producentov, Skupnost neodvisnih producentov), so uspeli doseči blokado omenjenih 16 domen. Tako morajo Google, Bing in Yahoo za obdobje 12 mesecev iz svojih iskalnih zadetkov odstraniti vseh povezave do strani na omenjenih domenah, prav tako pa morajo ponudniki dostopa do interneta v Franciji blokirati dostop do teh domen. Podjetja imajo dva tedna časa, da ugodijo zahtevi. Sodišče pa ni sledilo zahtevi tožnikov, da morajo tožene stranke nositi stroške blokade in umika, saj so v njihovo spoštovanje primorane.

Francoski Quadrature du Net, ki zagovarja odprtost in svobodo na internetu, je že izrazil nezadovoljstvo z odločitvijo. Po incidentu Mosley je to že druga odločitev v mesecu dni, da morajo spletni iskalniki odstraniti povezave do kakšnih strani.