Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
edini ::
Kako pa USB tiskalnik usposobit?
edini@home:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 002: ID 04b8:0005 Seiko Epson Corp. Stylus Printer
nekaj sem gledal v "printtool" ampak nic ne hasne :)
edini@home:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 002: ID 04b8:0005 Seiko Epson Corp. Stylus Printer
nekaj sem gledal v "printtool" ampak nic ne hasne :)
moj_nick ::
Inštaliraj cups in gimp-print. Startaj service cupsd, pojdi v browser in napiši localhost:631, konfiguriraj in printaj.
110111001001010001010000
edini ::
hvala lepa :) kr vstraso sem se ko je zacel printat :))
Ajde, pa ker je slo tak na izi;
Kaj pa webcam?
Bus 001 Device 003: ID 0553:0202 STMicroelectronics Imaging Division (VLSI Vision) Aiptek PenCam 1
To je vse od USBja, tak, da potem bom spet nekaj casa tiho :)
Ajde, pa ker je slo tak na izi;
Kaj pa webcam?
Bus 001 Device 003: ID 0553:0202 STMicroelectronics Imaging Division (VLSI Vision) Aiptek PenCam 1
To je vse od USBja, tak, da potem bom spet nekaj casa tiho :)
Gandalfar ::
nalozis modul usb-storage se mi zdi, pa se ti zadeva pojavi med /dev .. ti dmesg pove kot kater /dev se prijavi in ga potem samo mountas kot disk..
npr.
modprove usb-storage
mount /dev/sda1 /digitalc
npr.
modprove usb-storage
mount /dev/sda1 /digitalc
BigWhale ::
Mal pozno a vendar... ... nehajte uporabljat ide-scsi emulacijo za ATAPI CDR... Nove verzije cdrecorda znajo ze z ide-cdrom delat
ide-scsi je zabluz... bil in bo ;>
hruske ::
Nevem ce ima se kdo tak problem, ampak men pekac (ASUS CRW-5224A) nece glih lepo delat v navezi s cdrecord in k3b, zato sem primoran uporabljat cdrdao (hvalabogudaobstaja).
Čudno je no... k3b kao ne najde cdrecord binaryja, če pustim da k3bsetup nastavi dovoljenja na 4711, če pa nastavim na 4755, pa ga najde, ampak ne deluje. Medtem ko s cdrdao na 4711 deluje vec al manj bp.
Ksna ideja?
Čudno je no... k3b kao ne najde cdrecord binaryja, če pustim da k3bsetup nastavi dovoljenja na 4711, če pa nastavim na 4755, pa ga najde, ampak ne deluje. Medtem ko s cdrdao na 4711 deluje vec al manj bp.
Ksna ideja?
Phoebus ::
Sploh se mi ne zdi tak zabluz, ker, konec koncev, dela bolj ziher ker je scsi emulacija na kernel ravni in deluje dobro. Ko pa programi začnejo prevzemat take zadeve se pa lahko začne dogajat kot v WinTendotu, kjer zadeve enostavno ne špilajo vedno OK.
Kako boš pa mountal fotoaparat? Kako boš mountal USB key? etc. Dejstvo je, da ATAPI standard nekako ne podpira hotpluga, kar je pa (pred)pogoj za vse takšne naprave. In najbolj trotl zihr je naredit da programi napravo dojamejo kot scsi. Tako bodo delali VSI programi, ne pa le tisti, ki so "kompaktibilni".
Sicer pa.... preveč razvajeni postajamo. Folku se še kompajlat kernela ne da več. Ni čudno da je potem tolk takih postov da linux ne dela OK.
Sploh se mi ne zdi tak zabluz, ker, konec koncev, dela bolj ziher ker je scsi emulacija na kernel ravni in deluje dobro. Ko pa programi začnejo prevzemat take zadeve se pa lahko začne dogajat kot v WinTendotu, kjer zadeve enostavno ne špilajo vedno OK.
Kako boš pa mountal fotoaparat? Kako boš mountal USB key? etc. Dejstvo je, da ATAPI standard nekako ne podpira hotpluga, kar je pa (pred)pogoj za vse takšne naprave. In najbolj trotl zihr je naredit da programi napravo dojamejo kot scsi. Tako bodo delali VSI programi, ne pa le tisti, ki so "kompaktibilni".
Sicer pa.... preveč razvajeni postajamo. Folku se še kompajlat kernela ne da več. Ni čudno da je potem tolk takih postov da linux ne dela OK.
BigWhale ::
Hm, v linuxu precejkrat atapi zmrzne in ne mores resetirat device-a. Pomaga edino reboot. Sicer pa vse storage naprave na USBju delajo preko usb_storage modula... afaik...
1. pogoj za usb_storage da pravilno dela sta sg sd_mod (scsi generic in scsi disk)
2. atapi zmrza da se ne da resetirat ne poznam, pa uporabljam linux kot edini OS že kar dolgo (od kernela 2.0.35). Spomnem se, da sem imel probleme z enim čudnim kontrolerjem ki je zmrzoval (ko CD lepo khk-khk naredi kot ob resetu), ampak se je enako dogajalo tudi prej v winsih. Mogoče imaš probleme z umountanjem supermountanega ali gnome mountanega CDja? To ni problem z atapijem, ampak da ti en daemon visi na CDju in ga ne sprosti.
Mogoče imaš pa samo čuden in nepodprt čipset....probaj z generic ide drajverjem.
2. atapi zmrza da se ne da resetirat ne poznam, pa uporabljam linux kot edini OS že kar dolgo (od kernela 2.0.35). Spomnem se, da sem imel probleme z enim čudnim kontrolerjem ki je zmrzoval (ko CD lepo khk-khk naredi kot ob resetu), ampak se je enako dogajalo tudi prej v winsih. Mogoče imaš probleme z umountanjem supermountanega ali gnome mountanega CDja? To ni problem z atapijem, ampak da ti en daemon visi na CDju in ga ne sprosti.
Mogoče imaš pa samo čuden in nepodprt čipset....probaj z generic ide drajverjem.
Ide-cdrom bo kul, ko bo že malo bolj razvit. Zaenkrat (meni) ne deluje.
Nimate nobene ideje zakaj se k3b-ju sfocla?
Nimate nobene ideje zakaj se k3b-ju sfocla?
@edini
Za webcam:
Pojdi v /usr/src/linux in napiši make menuconfig. Pojdi na device drivers in na multimedia devices. Obkljukaj, kar se ti zdi potrebno (), preberi še malo help, ki je zraven, rekompajlaj kernel, inštaliraj program in upaj na najboljše.
p.s. Če nimaš 2.6 kernela, se driver nahaja nekje drugje v menuconfigu
Za webcam:
Pojdi v /usr/src/linux in napiši make menuconfig. Pojdi na device drivers in na multimedia devices. Obkljukaj, kar se ti zdi potrebno (), preberi še malo help, ki je zraven, rekompajlaj kernel, inštaliraj program in upaj na najboljše.
p.s. Če nimaš 2.6 kernela, se driver nahaja nekje drugje v menuconfigu
110111001001010001010000
mk_klavz: definitivno imaš nekaj narobe naštimano. Pri instalaciji cdrecorda te je sicer vprašalo če hočeš da lahko peče vsak ali samo root (SUID). Tam si lahko nastavil. Brez da se zafrkavaš z modi lahko napišeš "dpkg-reconfigure cdrecord" in tam rečeš da hočeš da lahko vsak peče.
Še enkrat ponavljam. Ne poslušajte nasvetov o novih verzijah ki znajo pečt z ide-cdrom, ampak se držite klasike! Ker ide-cdrom bo peku samo z novo verzijo cdrecorda. Pozabite na 100% delovanje v vseh aplikacijah če boste tako delali
Torej nastavi permissione. In potem probaj kot navaden user zapečt IZ KONZOLE in ne iz X-ov, ker v Xih ne vidiš pravih razlgoov za napako. Kako se peče v konzoli sem razložil nekaj postov nazaj. Ko boš vedel, kakšno napako ti reče cdrecord, pa pridi povedat kaj ga moti.
Še enkrat ponavljam. Ne poslušajte nasvetov o novih verzijah ki znajo pečt z ide-cdrom, ampak se držite klasike! Ker ide-cdrom bo peku samo z novo verzijo cdrecorda. Pozabite na 100% delovanje v vseh aplikacijah če boste tako delali
Torej nastavi permissione. In potem probaj kot navaden user zapečt IZ KONZOLE in ne iz X-ov, ker v Xih ne vidiš pravih razlgoov za napako. Kako se peče v konzoli sem razložil nekaj postov nazaj. Ko boš vedel, kakšno napako ti reče cdrecord, pa pridi povedat kaj ga moti.
cdrecord (tazadna verzija) z ATAPI driverjem dela, če uporabiš gcombust
Pod zavihkom Burn napiši pod "Device:" ATAPI:0,0,0 (oz. katere druge cifre), pod "Driver:" pa mmc_cdr
Burn
Pod zavihkom Burn napiši pod "Device:" ATAPI:0,0,0 (oz. katere druge cifre), pod "Driver:" pa mmc_cdr
Burn
110111001001010001010000
Skrat ::
@mk_klavz: jaz sem mel po zadnjem updejtu k3b (kaksna dva tedna nazaj, unstable!) tut mel probleme s pecenjem kot navaden user. Isti simptompi kot pri tebi.
Po zadnjem updejtu cdrecorda (se mi zdi da je bil v soboto) pa so se zadeve postimale. Pa ne pozabi se dodat v grupo, ki ji k3b dovoli pecenje cdjev (se mi zdi da je default cdrecord)
Po zadnjem updejtu cdrecorda (se mi zdi da je bil v soboto) pa so se zadeve postimale. Pa ne pozabi se dodat v grupo, ki ji k3b dovoli pecenje cdjev (se mi zdi da je default cdrecord)
Free software is a matter of liberty, not price.
Phoebus, Skrat, dela zdej.
Sem nastavu cdrecord, cdrecord.mmap in cdrecord.shm na 4755 in je kul. Pol sem mogu še k3b rect da ga naj poisce.
Pa to mi je delal ceprav sm mel ne SUID root.
Poleg tega o kaksni cdrecord,burning skupini ne duha ne sluha...
c,c,c...
Sem nastavu cdrecord, cdrecord.mmap in cdrecord.shm na 4755 in je kul. Pol sem mogu še k3b rect da ga naj poisce.
Pa to mi je delal ceprav sm mel ne SUID root.
Poleg tega o kaksni cdrecord,burning skupini ne duha ne sluha...
c,c,c...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Super, samo da dela
Drugace imas, ce gres pri K3b na Settings -> K3b Setup povsem na vrhu okence Settings, kjer lahko vkljucis Use burning group:________.
Drugace imas, ce gres pri K3b na Settings -> K3b Setup povsem na vrhu okence Settings, kjer lahko vkljucis Use burning group:________.
Sahel ::
Jaz bi imel pa vprasanje glede slackware distribucije...
zanima me... kako mountam nek ntfs datotečni sistem, da je dosegljiv tudi navednemu uporabniku?
v fstab-u imam tole vrstico.
/dev/hde1 /mnt/win-c ntfs user,ro 0 0
mountam lahko kot user
nimam pa dostopa do datotečnega sistema.samo root lahko to opravi...
kaj naj naredim da bom lahko dostopal...
hvala
zanima me... kako mountam nek ntfs datotečni sistem, da je dosegljiv tudi navednemu uporabniku?
v fstab-u imam tole vrstico.
/dev/hde1 /mnt/win-c ntfs user,ro 0 0
mountam lahko kot user
nimam pa dostopa do datotečnega sistema.samo root lahko to opravi...
kaj naj naredim da bom lahko dostopal...
hvala
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas
gkovac ::
No evo... ker mi inštalacija RH9.0 ni uspela sem prebral kar piše tukaj in se odločil za Debiana veselo zdownloadam vse potrebno iz sajta, zapečem na CD potem pa je dobre volje konec!
Bootnem najprej NON-US disk in pravi da nimam HDD-ja... ok... zajeb# in gremo naprej... bootnem vanilla in isto... v tretje gre rado a ne? bootnem compact, ki naj bi mel bolj obskurne drajverje in nič... tema... nada... zero
Vsakič sproti mi javlja, da nimam trdega diska. Da je pa vse še bolj popolno pa mi ne najde tudi mrežne kartice ... skratka smeha in zabave!!!
Plata ja MS KT6 Delta-LSR
procesor je Athlon 2500+
512 diska
in 80GB S-ATA Maxtor disk
kaj bi lahko bilo narobe?? Oz kaj hudiča jest rabim da spravim to zadevšno gor? Al pa RedHeta nima veze
Bootnem najprej NON-US disk in pravi da nimam HDD-ja... ok... zajeb# in gremo naprej... bootnem vanilla in isto... v tretje gre rado a ne? bootnem compact, ki naj bi mel bolj obskurne drajverje in nič... tema... nada... zero
Vsakič sproti mi javlja, da nimam trdega diska. Da je pa vse še bolj popolno pa mi ne najde tudi mrežne kartice ... skratka smeha in zabave!!!
Plata ja MS KT6 Delta-LSR
procesor je Athlon 2500+
512 diska
in 80GB S-ATA Maxtor disk
kaj bi lahko bilo narobe?? Oz kaj hudiča jest rabim da spravim to zadevšno gor? Al pa RedHeta nima veze
lp,
CaqKa ::
verjetno to da je disk na sata...
ko se je pojavil uata se spomnim da sem mel tudi takšen problem da ni htelo inštalirat ker kao ni diska.... pol ko so prišlči novi distroju z uata podporo je pa delalo.
nevem morda je to...
ko se je pojavil uata se spomnim da sem mel tudi takšen problem da ni htelo inštalirat ker kao ni diska.... pol ko so prišlči novi distroju z uata podporo je pa delalo.
nevem morda je to...
Ja disk je SATA... sam madona no... sej ne morm bit edini k mam tako plato pa k bi rad mel linuxa!!
lp,
1. napiši u google model kartice in da rabiš boot kernel module za njo in zloadaj na disketo.
2. vstavi woody CD v enoto
3. ko ti izpiše greeter napiši "bf24" in pritisni enter
uživaj
2. vstavi woody CD v enoto
3. ko ti izpiše greeter napiši "bf24" in pritisni enter
uživaj
@Gandalfar: nope... NON-US in bf2.4 sta čist posebej CD-ja (če gledaš na linuxiso ).
Bral in bral sem po forumih in na koncu pogruntal, da novejši kernel podpira moj SATA disk in sevede Via čipovje... Zdej me pa sevede zanima neki druzga... A lahko jest inštalacijski CD (boot CD - recimo Debian vanilla) "prilagodim", da bo vseboval zadnji kernel? Upam samo, da nisem vprašal prevelike bedarije .
@Phoebus: ja res bi rad da bi blo tko simpl... pa ni nič mi ne pusti nalagat, ker ne najde diska... nekak pa ne najdem drajverjev za mojo plato oz VIA čipovje, ki ga uporablja moja plata
Bral in bral sem po forumih in na koncu pogruntal, da novejši kernel podpira moj SATA disk in sevede Via čipovje... Zdej me pa sevede zanima neki druzga... A lahko jest inštalacijski CD (boot CD - recimo Debian vanilla) "prilagodim", da bo vseboval zadnji kernel? Upam samo, da nisem vprašal prevelike bedarije .
@Phoebus: ja res bi rad da bi blo tko simpl... pa ni nič mi ne pusti nalagat, ker ne najde diska... nekak pa ne najdem drajverjev za mojo plato oz VIA čipovje, ki ga uporablja moja plata
lp,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gkovac ()
načeloma tak da disk priklopiš na ide gor inštaliraš, si dol potegneš novi kernel ga skompajlaš z sata in via podporo ter disk vklopiš nazaj na sata.
če mene vprašaš si novi cd prej dol potegneš :)
če mene vprašaš si novi cd prej dol potegneš :)
Ja sem tut jest že pomislu, da bi dal na IDE nazaj, ampak ne morm prčkat po računalniku, ker ma garancijsko nalepko.. a lahk jest to v BIOS-u disablam??
lp,
CaKqa... da ne? škoda
nevem keri CD bi si zdej dol potegnu.. potegnu sem si dol vse iz linuxiso.org, ki majo veze z debianom pa noben ne dela... zdele vlečem dol še woody-i386.raw pa da vidmo
nevem keri CD bi si zdej dol potegnu.. potegnu sem si dol vse iz linuxiso.org, ki majo veze z debianom pa noben ne dela... zdele vlečem dol še woody-i386.raw pa da vidmo
lp,
@Gandalfar: vse lepo in prav, ampak zdej je vprašanje kernela če mi bo spoznal disk al ne. Ima ta v prvem linku novejši kernel?
lp,
če sem prav videl se tisti iz prvega linka inštalira iz interneta in je zato priporočljivo imet prvi post sprintan da vidiš kaj vse morš naredit.
Jest sem veselo sprintal, prebral, downloadal in na koncu je rezultat še vedno isti ... Potegnil sem dol tudi Gandalfarjevo varjanto in ne boste verjel... ISTO!!! diska mi zadeva ne prepozna in to je to! Ne da se več... SATA podpira samo 2.6.x in tukaj sem ostal.
Se torej da pripravit boot disk, da bi imel drugi kernel??? Dejmo ideje prosim!!
Se torej da pripravit boot disk, da bi imel drugi kernel??? Dejmo ideje prosim!!
lp,
@Phoebus: sem že povedal ampak evo bom res TOČEN
Procvesor: AMD Athlon 2500+
RAM: 512 DDR Ram 400 Mhz
Disk: Maxtor HDD 80Gb Sata
Grafična: GeForce FX-5200 128MB TV+DVI
Osnovna plošča: MSI KT6 Delta LSR, ki uporablja VIA® VT8237 Chipset link to te plate je tukaj.
Problem pa je v VIA VT8237 chipsetu, ki ga kerneli pod 2.6.x ne prepoznajo. Iskal sem po guglu, da bi dobil kkernel modul za ta chipset pa ni sploh... aja... da ne omenim proizvajalca... ... nimajo drajverjev za ta chipset za linux... včeri sem prečekiral še plato od osnovne plošče in sem najdu celo drajverje za mrežno... to pa je tudi vse!
Procvesor: AMD Athlon 2500+
RAM: 512 DDR Ram 400 Mhz
Disk: Maxtor HDD 80Gb Sata
Grafična: GeForce FX-5200 128MB TV+DVI
Osnovna plošča: MSI KT6 Delta LSR, ki uporablja VIA® VT8237 Chipset link to te plate je tukaj.
Problem pa je v VIA VT8237 chipsetu, ki ga kerneli pod 2.6.x ne prepoznajo. Iskal sem po guglu, da bi dobil kkernel modul za ta chipset pa ni sploh... aja... da ne omenim proizvajalca... ... nimajo drajverjev za ta chipset za linux... včeri sem prečekiral še plato od osnovne plošče in sem najdu celo drajverje za mrežno... to pa je tudi vse!
lp,
TU imaš patch za 2.4 kernel za tvoj kontroler. Pri kolegu ki ima linux popatchajta, skompajlajta, zbootajta in zinštalirajta
Phebus... LOL... k bi blo tolk simpl vseen pa lepa hvala za pomoč!!
lp,
dizel ::
Jou, ej, a se kermu približno sanja kdaj bo "sarge" ratal stable, čist tko, firbec me matra?
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!
A je komu uspelo usposobit delujoc KDE 3.2 iz deb paketov? Ce da, iz katerega sourca?
Ze en teden mam blazne tezave s KDE in GNOME
Ze en teden mam blazne tezave s KDE in GNOME
Gandalfar ::
Skrat: don't .. just don't ...
pocakaj, da bo Chris do konca pripravil paketke in jih uplaodal v sid-a. Vse ostalo je bolj f00 kot ne. Nikakor NE uporabljaj paketkov za woodya na sid masini. Najblizje delujoci stvari so mueslijivi paketki pa se tisti so bolj tako tako.
Ce ze absolutno moras pa uporabi calcove paketke skupaj s babovimi. ...
emm ..
raje pocakaj
pocakaj, da bo Chris do konca pripravil paketke in jih uplaodal v sid-a. Vse ostalo je bolj f00 kot ne. Nikakor NE uporabljaj paketkov za woodya na sid masini. Najblizje delujoci stvari so mueslijivi paketki pa se tisti so bolj tako tako.
Ce ze absolutno moras pa uporabi calcove paketke skupaj s babovimi. ...
emm ..
raje pocakaj
ok, ok, cakam...
edina stvar ki me jezi je, da mi v bistvu niti KDE niti GNOME trenutno iz neznanih razlogov ne delata. Zadeva je postala aktualna po updejtih prejsnjo soboto... (torej pred osmimi dnevi) No ja, KDE se po dolgotrajnem cakanju se nekako nalozi, ampak... vse je zlo *unstable*
Trenutno sem na XFCE4
edina stvar ki me jezi je, da mi v bistvu niti KDE niti GNOME trenutno iz neznanih razlogov ne delata. Zadeva je postala aktualna po updejtih prejsnjo soboto... (torej pred osmimi dnevi) No ja, KDE se po dolgotrajnem cakanju se nekako nalozi, ampak... vse je zlo *unstable*
Trenutno sem na XFCE4
Verjamem... sam nimam v spominu, da bi karkoli drugega delal/instaliral/spreminjal da bi lahko kaj zje****
Pa prejsnji teden sem naredil en fresh install na eni novi masini, pa so simptomi za KDE precej podobni. Ocitno mam eno sistematicno napako, ki je se ne poznam . Sem gledal tut po bug reportih za debiana, pa ne najdem nic podobnega.
Cakam na boljse case
Pa prejsnji teden sem naredil en fresh install na eni novi masini, pa so simptomi za KDE precej podobni. Ocitno mam eno sistematicno napako, ki je se ne poznam . Sem gledal tut po bug reportih za debiana, pa ne najdem nic podobnega.
Cakam na boljse case
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 333902 (3982) | BCSman |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1536 (771) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1652 (1374) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1371 (1290) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34227 (21768) | Trubadur |