» »

iiyama degaussssssss

iiyama degaussssssss

pramarko ::

Ej, ni mi jasno, ce se Iiyame (VMpro) na zacetku, ko jih prizges razmagnetijo ali ne. Sej vsakic ob vklopu mastno prdne (najbrz razmagneti), ampak zakaj se potem ko malce kasneje v menuju dam degauss slika spet tak potres dozivi (ce se je ze na zacetku razmagnetilo, bi se ne smelo vec tolk zatrest). Drgac me pa se zanima kolk je priporocljiv obhodni cas degaussanja monitorja? Enkrat na uro, dan, teden,..., le tik pred smrtjo?

Matek ::

Kok jest vem ze zmeraj zatrese, ko degausiraš. Glede rednosti pa ni tolk pomembno. Če slika kaj serje, preden greš kaj popravljat, degausiraj, če je pa vse vredu pa ni treba nič sploh:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

pramarko ::

probaj 3x zaporedoma degausat, pa bos videl, da tretjic skor nic ne zatrese

andrej ::

nekje sem pred casom bral, da ni dobro prevec degausat... kolk je to res pa ne vem...

Loki ::

Pramarko vsak monitor se degaussa, ko ga przges.Yep, Andrej prov mas, z vsakim degaussom se monitorju malo skrajsa zivljenska doba.
I left my wallet in El Segundo

MadMax ::

Skrajsa se samo zivljenska doba releja, kateri skrbi za vklop degaussa.
Za degauss skrbi tuljava na zadnjem delu ekrana in je neunicljiva ter ni del ekrana. Lahko pa scasoma odpove poslusnost PTK (element, ki ima pri nizki temperaturi majhno upornost, pri visoki pa veliko) in je zvezan zaporedno z tuljavo. Torej: ko rele vklopi elektriko na zadevo, stece velik tok, PTK se segreva, hkrati s tem se tok zmanjsuje, rele po nekaj sekundah odklopi in vsa stvar je koncana.
Ce pocakas nekaj (deset) minut da se PTK ohladi (segreje se na skoraj200 st. C), si spet na zacetku.
btw: PTK stane 600 SIT, rele pa dobrega jurja...

Rott-von-weiler ::

moja 22stka se samo enkrat strese

Kovax ::

Tud moja se sam 1x strese...

andrej ::

mogoce je tak nastimano, da ko razmagnetis da par sekund za tem nima smisla se enkrat degaussat...

MadMax ::

In zakaj bi sploh bilo potrebno neprestano demagnetiziranje??

Sergio ::

degauss je potreben ce obracas monitor za 90 stopinj zaradi zemljine polaritete :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

andrej ::

kolkokrat pa ga obracas? ce monitorji ne bi meli degauss funkcije bi jo le malokdo pogresal, ker je uporabna samo v specialnih primerih... enako velja za recimo nastavitve - monitor enkrat nastavis pa mas mir.

Loki ::

Drgac je fora pri temu, da se na monitorjevi povrsini scasome (ko je prizgan) ustvari magnetno polje (se mi zdi), zaradi tega fotoncki ne priletijo direkt v svoj cilj in rezultat je slabsa slika.

I left my wallet in El Segundo

andrej ::

slika se scasoma premeni in potem ustali. ko prizges monitor je slika manjsa - na mojem je to zlo dobro vidno, ker za kaksen 0.5 cm fali slike - cez caz pa se vse umiri. Zato je tudi dobro, da monitorja ne nastavis takoj za tem ko ga prizges, ampak pocakas vsaj 30 min.
Enako velja tudi za testiranje monitorjev...

Zipper ::

MadMax: Stvar obvladas ni kej. Se takoj vidi! Daj reci kaksno o Philips 107P20 z DiamondTron cevjo. Kaj ti mislis o Philips-u. DiamondTron cevi imajo se IIYAMA, SAMSUNG in MITSUBISHI....Par besed ob kaksni priliki. L.p:O8-)
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Mate ::

Hmm degauss se dela le in samo po potrebi... Ne preveckrat tega delat, ker cez monitor spusti 220V in to za monitor dobr je ne spljoh!

MadMax ::

Zipper: stvar obvladam iz tehnicnega stalisca (kot serviser, drugace pa mi je elektronika hobi od 5.ega leta starosti - torej ene 25 let...).

Navedenega Philipsa konkretno ne poznam.

Za Mitsubishija na splosno velja da je No.1 med monitorji (nekaj sem jih sicer ze videl v zivo-toda ne od znotraj-zal...), a je na zalost tudi cena temu primerna. Bi pa hotu kako 19tko met:D

Iiyama: ena firma blizu mene je nabavljala nove monitorje in so se odlocli za 22tko. Prvih 5: odlicnih! Drugih 5 prav tako. Tretjih: vcasih v tretje ne gre rado. 2 sta bla za razred slabsa (ostrina, konvergenca na vogalih...).No comment

Philipsa pa na splosno ne maram (avtoradiji, televizorji, monitorji...). So smotani za popravlat>:D



Mate: kaj je obcasnih 220V okrog monitorja v primerjavi z 25000V konstantno znotraj ves cas delovanja??? Res pa je: zakaj degaussat ce ni potrebe? Saj se zadeva avtomatsko opravi pr vsakem vklopu monitorja-tut pr najstarejsih 14tkah je blo tko. To je pac privilegij barvnih zaslonov. Ja, tudi televizorjev. Dokler te funkcije niste dobili na OSD, vas vecina sploh ni vedela, da obstaja. Torej: ce je potrebno-uporabite, ce ne-pac ne.

sinko999 ::

Kaj pa takrat ko imaš monitor u varčevlanem načinu pa se izklopi in nazaj vklopi se tudi tedaj degausira . Imam še en stari 14" monitor .

LP
Ni? ni ve?no !

MadMax ::

Naceloma ne (kolkr vem). Starejsi monitorji, ki nimajo DG na OSD praviloma tudi nimajo releja in ostale navlake za ta postopek. Pri tistih je zadeva skoz pod stromom, tako da se DG le ob vklopu s stikalom (na 220V). Ce torej hoces DG tak monitor, ga ugasnes za ene pol ure da se PTK ohladi in spet prizges.
btw: kolk vas ma na skrbi DG televizorja (sistem kot pravkar opisan), ki je po vec let skoz vklopljen ter ga ugasate samo v standby z daljincem in ga degaussira prakticno samo izpad elektrike?

Zipper ::

MadMax: Hvala za odgovor. Revija MONITOR je par stevilk nazaj objavila test 17 palcnih monitorjev in ob branju si nisem mogel ustvariti prav nobenega mnenja o testiranih tipih 17 palcnikov. Izgleda, da tudi clovek, ki je testiral je nekam cudno opravil svoje delo. Nagrado MONITOR-ja je nazadnje dobil prav ta PHILIPS 107 P z ravno cevjo DiamonTron. Zato sem hotel dobiti tvoje mnenje. Hvala se enkrat. L.p8-)
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

MadMax ::

Zipper: rad bi se nekaj dodal: en prjatl je 1.5 let nazaj kupu Nokio 19 Xpro, katero je Monitor ocenil za najboljsi monitor na testu, pa se izkaze, da ma slabso sliko kot 17 colski Mag iz leta cca 94..... Omenjeno Nokio so oglasevali kot profesionalen monitor>:D
Po drugi strani je res, da ima morda Philips 5% slabso sliko od Mitsubishija pri nevemkolki razliki v ceni, in je lahko zmagovalec zaradi razmerja cena-kvaliteta (ceprav nekdo ki zahteva kvaliteto ne gleda na ceno).
Ob tistem o popravljanju Philipsa pa upostevaj, da bos dobil (mislim da) 3 leta garancije, pol bos pa itak kupu nekaj kar meri vsaj 22 palcev8-)

p.s. Upam, da te nisem zopet spravil v dvome...:\

andrej ::

MadMax: cisto mozno je, da je bil tisti model pac malo pokvarjen ali pa ni bil dobro sfriziran. Nokia je znana po tem, da velikokrat sfrizirajo monitorje...
Drugace pa ce se nek monitor zmaga na kaksen testu se ni nujno, da bo model, ki ga dobis enako dober. Lahko se pa zgodi tudi obratno - testirani model je malo cuden, itd...

MadMax ::

andrej: so v skladiscu odprli se dva, pa sta bila enake kvalitete kot prvi.
Z drugo polovico pa se povsem strinjam. Zato je najbolje kupiti monitor, ki ga poprej dobro pogledas (samo ne vem, kje bodo razpakirali 10 zadev, da bos eno kupil...)

Kovax ::

Ko je blo prej nekaj govora o 22" IIyami... Jest recimo sem mel mogoce sreco... ampak moja ma full dobro sliko... Najprej mi je po robovih mal cudno delovala... Potem sem pa BNC prstekal gor... in *puff*... Konvergenca in podobne napake so ble odpravljene. Sicer pa je pri vseh zadevah tako, da lahk mas tud nesreco...

andrej ::

mozno je vse. Lahko kupis RAM pa ti crke takoj ko ga das not, lahko pa ga par let uporabljas pa nic...kak mas sreco...

undefined ::

Naj mi en od vas strokovnjakov pove, kaj je treba narest, da bo moj Nokia 449Xa+ spet pri 30% jakosti svetlobe normalno osvetljen, tako kot je bil ob nakupu, ne pa zdaj, ko ga moram naštelat na 100%, pa še gammo povečat s programom, da imam normalno osvetljenost. :D

MadMax ::

mozno je:
-odnest monitor na servis

-dvignit napetost G2 (screen)

-dvignit napetost kurjave (gretja katode)

-se kje kaj postelat

-to kar si ze naredu

-kupit nov monitor:\
Odloci se pa sam8-)

RookY ::

Ice man a si kej grafično vmes menjal?
Recimo voodoo 1, ko sem ga še imel je dajal izredno temno sliko.Istočasno sem imel še voodoo 2, ki pa je dajal dosti svetlejšo sliko-verjetno driverji.
Mogoče maš sam nastavitve od grafične za poštimat.
Če ni to, pol se ravnaj po madmaxovih navodilih.:8)
Juhu juhu spet bom bruhu

undefined ::

MadMax: Na servisu v LJ. pri Mlacomu so rekli, ko sem jim telefoniral, da naj počakam, da bo še na 100% ratalo pretemno za kakršnokoli delo preden ga odpeljem k njim na servis. Go figure. :\
Aja, za nov monitor pa nikakor ni kesha. Bi prej rabil nov disk. :D

MadMax ::

Predvidevam, da monitor se ni star 3 leta, kolikor naj bi mel garancijo.

A si probu prklopit na kak drug comp?(RookY-jeva ideja?)

Drugac je pa Acord-92 v Stegnah uradni uvoznik za Nokio pa pr njih vprasaj.Poskusi s tem.

undefined ::

MadMax, monitor je star leto in pol, garancijo pa ima pri Mlacomu. Nisem ga sprobal na drugem compu, sem pa vmes menjal že grafično, in ni bilo videti nobene spremembe.

lego ::

Nimas kaj razmisljat, daj ga na popravilo. Kaj se ne hvalijo glih pri Mlacomu, da priznajo garancijo na vse možno? Ali pa temu ni tako?
Imel sem 1 serijo (cca. 10 kosov) monitorjev pri katerih je po 1,5 letih slika bila pretemna - vse ostalo je bilo O.K., samo slika pretemna. Popravila niso bila uspešna, slika je sicer bila bolj svetla, so pa potem bile barve totalno za nič. Izboril sem se, da so mi vse monitorje zamenjali. Ni pa to bilo pri Mlacomu.

undefined ::

Pri Mlacomu so pač rekli naj počakam, da bo tudi na 100% ratal pretemno, drugače bo lahko odšel iz servisa brez popravila. What can I do? :'(

Mr.Joker ::

Vidim,da ste tukaj strokovnjaki za monitorje in mene namreč zanima kolk bi lahko jest ocenu svoj iiyama 21' (vision Master 500) za kolk dinarčkov?

vuki ::

zanima me če je normalno, ko pržgem VM pro 450 in na začetku fali na vsaki strani po 0,5 cm slike, ki se čez kakšnih 15 min raztegne do konca ekrana?

pramarko ::

Meni moja 450ka ne dela takih problemov, ma pa bratranc 410ko, ki ima na zac. sliko zamaknjeno in se mu cez nekaj casa centrira.Meni ni uspelo zadeve postimat.;(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor + magnet = težava

Oddelek: Pomoč in nasveti
151532 (1257) rok_p
»

Kje dobiti poceni monitorje?

Oddelek: Kaj kupiti
181636 (1234) Muflon1
»

UPS

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191081 (855) Stra
»

degauss

Oddelek: Pomoč in nasveti
141204 (1011) XtX
»

17" monitor za 70-90 kSIT

Oddelek: Kaj kupiti
251786 (1472) RookY

Več podobnih tem