» »

Asus eee PC

Asus eee PC

««
«
1 / 55
»»

billy ::

Od včeraj je v mojih rokah :)

Če koga slučajno kaj zanima glede tega najnovejšega prodajnega hita sem na voljo za kakšne teste (ampak ne pretiravat).

Prvi vtis je pozitiven, tipkovnica ima sicer malce nestandarden razpored tipk in procesor je samo na 630Mhz. Pa menjava RAMa človeku skensla garancijo.

Po instalaciji XP SP2 september 2007, MAX M. Office 2003, winamp, adobe, java, VLC in še par drobnarij še imam na SSD 1.1GB fraj.

jest10 ::

Slike? Cena?

jukoz ::

Ker model?
Kje si kupu?

Ajt!

jest10 ::

Me zanima, če bodo cene resnično od obljubljenih 200€ dalje:\

billy ::

Nimam slik, ker nimam sposobnega aparata za kaj takšnega :)

Naročil sem iz tujine, skupaj pa me je prišlo blizu 400€. Koliko sem danes gledal me je prišlo malce več kot pa se bodo prodajali pri nas (ali se že...).

Prvoten model res ni najbolj cenovno ugoden, ampak tudi ni najbolj poceni model, katerega misli asus izdelati.

Tisti najcenejši pa verjetno res bo okol 200€ ampak vprašanje kdaj bo, oz če ga bodo sploh delali, glede na to, da je že tale tako velik hit. pa 2GB SSD je res "malce" premalo.

Aja...moj model je Asus Eee PC 701, itak edini model ki se trenutno prodaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: billy ()

ant ::

dej malo napiši kako odziven je xp napram linuxa, ki naj bi bil original gor?

kje si pa dobil vse driverje za xp? ali so že na netu(asus)?

zakaj si se odločil zamenjati sistem?

thx

baziljo ::

Dan,
GARANTIRANO !!! boste EEE za €299 lahko kupili v Sloveniji še letos.
Prvi modeli bodo črne barve s 4gb SSD-ja. Predvidoma že pred sredino decembra.

PS. Jaz sem se z njim že igral. Kratko, a sladko.

Lep pozdrav
Grega

billy ::

Odzivnost XP je zelo preseneteljiva, še posebaj zato, ker so prvi primerki EEEjev "downclockani" na 630mhz. Ampak SSD naredi svoje, dostopni čas 0.5ms se očitno pozna. Drugače pa ima SSD 25MB/s prenosa.

Je pa sama instalacija trajala zelo dolgo, skoraj 1 uro.

Asus priloži DVD na katere je recovery za linux in vsi gonilniki za XP. DVD se vstavi in zažene program, ki sam instalira vse potrebno.

Windowsov nimam nič tweakanih, edino "swap" sem zmanjšal na samo 256MB. Ostalo je vse tako kot je in še enkrat..je zelo odziven.

Linuxov pa žal nisem dosti testiral, ker niti nimam interesa videti kako delajo, ja..sem pač m$ whore :) Malce sem samo preklikal, in po 10min instaliral XP.

Danes sem tudi testiral simobilov UMTS USB modem in zadeva funkcionira. V kratkem nameravam tudi usposobiti navigacijo preko BT in GPS BT sprejemnika.

Dan,
GARANTIRANO !!! boste EEE za €299 lahko kupili v Sloveniji še letos.
Prvi modeli bodo črne barve s 4gb SSD-ja. Predvidoma že pred sredino decembra.

PS. Jaz sem se z njim že igral. Kratko, a sladko.

Lep pozdrav
Grega



Tudi sam sem kontaktiral vse večje trgovce v sloveniji, ker sem tudi sam slišal, da bi naj bili prenosniki pri nas decembra. Naletel sem tudi na tole stran: http://www.pirec.info/2007/10/29/asus-e... in z veseljem kontaktiral avtero in big bang. Novice so bile ravno kontra kot piše na tej strani, seveda ni nihče povedal ne cene, ne dobave.

Potem sem začel iskati zadevo v evropi. V nemčiji so se pojavili oglasi o asusih za 299€, a glej ga zlomka, zaloga šele konec decembra oz začetek leta 2008. Zato sem ga moral poiskati drugje, v angliji, kar mi pa tudi bolj ustreza - angleška tipkovnica in ne nemška. No..v angliji so pa cene višje in poštnine dražje. Ampak...glavno da je sedaj tukaj ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: billy ()

[SkA] ::

Samo, s temi dodatnimi 100 evri, si zadevo IMHO počasi popolnoma uničil - price performance je romal čez okno. Kaj točno je razlog, da ostajaš tak die hard fan zadeve?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

billy ::

Kje pa se ga lahko trenutno dobi za 299€ ? še v ameriki je cena 399$.

Uničila ga je samo reklama, ker je asus govoril kako uibr poceni bodo. Če bi bilo takrat rečeno, da bodo prišli 500€ pa bi vsi sedaj govorili, kako je 400€ poceni.

Za 400€ sem dobil 0.9kg težek prenosik z 7" diagonale in 3 ure avtonomije. Za kaj takega bi dal tudi dosti več.

Če pa kdo ve, kje se dobijo za 299€ pa prosim linke, imam kar nekaj kolegov, kateri namreč škrtajo in čakajo, da bodo dejansko tako poceni in jih takoj kupijo :)

[SkA] ::

Ne govorim o tem, kje se ga dobi za koliko. Govorim o tem da si za ta denar počasi izničil kar je IMHO dobrega v njem.

Nič ne rečem, ostaja poceni booklet (aka lahek laptop), ampak s performančnega stališča je zadeva daleč od presežka. Je torej malo bolj zmogljiva beležka, zmogljivejši dlančnik, če že hočeš - kaj pretirano zahtevnega pa si na njem ne predstavljam početi. Malo posurfati pa pošto pogledati. Kolikor sem bral benchmarke bi že ob redni uporabni OpenOffice/MS office počasi izgubil živce "zaradi hitrosti".

V Ameriki se prodaja preračunano za 250 evrov, seveda ne pričakujem da se bo po taki ceni dobil tudi pri nas, ampak to je irelavantno saj je meni ravno zaradi cene ta zadeva zanimiva. Ti pa si zmetal 400 evrov zanj, torej predvidevam da ti je nekaj na njem tako ultra dobrega, da se ti je zdelo vredno. Če bi potreboval laptop, da bom na njem dejansko kaj pametnega naredil, imajo zmogljivejše 15" laptope (pravtako od Asusa), za malo manjkot 500 evrov. Je pa res, da je tisto manj prenosljivo. Če bi potreboval "svoje podatke" vedno ob sebi, bi verjetno kupil nov dlančnik (z enim sem že imel večletne izkušnje) - cena bi bila enaka, prenosljivost večja, performanca pa manjša. Skratka, verjetno boš razumel, kam molim taco - vse je v odvisnosti od cene. Tako da ne bom po nepotrebnem odgovarjal na vprašanje "kaj dobim ultra prenosnega in zmogljivega", ker predvidevam da si imel nek pricetag v mislih. Drugače obstaja kar nekaj UMPCjev, ki so konkretno zmogljivejši in prenosnejši od tega, ampak seveda z precej večjo ceno.

Torej, tebi se 400 evrov še vedno zdi poceni? No, poceni je - napram ostalemu asortimentu sorodnih izdelkov, samo počasi ne več tako poceni, da bi ga kar tako malo za hec kupil, za kaj več pa tako in tako ocenjujem da performančno ni, ali pač?

Zdaj pa, ko si se že ravno ponudil, da odgovarjaš na vprašanja par vprašanj :)
a) predvaja kake DivX/Xvid filme itd v full screenu normalno ali se zatika (če imaš možnost in željo sprobat)?
b) kaka je odzivnost Office v Windowsih, je prebavljivo - kolikor sem bral ponekod, naj bi odpiral nov prazen dokument kar konkretno število sekund?
Namreč nekaj časa mi je bil s svojo ceno zanimiv kot darilo za mojo drugo polovico, ker ni zahteven uporabnik, ampak ko sem bral neke prve vtise na njem sem dobil občutek, da navkljub nezahtevnosti nima živcev, da se ji programi počasi odpirajo in operirajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

billy ::

Trenutno sem z performanci zelo zadovoljen še malo me je presenetila zadeva. Sem mislil, da bo bolj počasno.

Prej sem testiral HR HDTV video in je bil cpu usage okoli 80%. Vmes sem pa še poslušal mp3, ter uporabljal explorer. Offica pa res nisem kaj pretirano uporabljal, sem samo odprl vse programe gor in malce odpiral / zapiral dokumente. Brez problema.

Sedaj sem tudi instaliral igro F1GP4 - obsesija iz mladosti, in zadeva dela.

Jaz sem nabavil zato, ker sem veliko v avtu in lahko enostavno odpišem na maile in ne preko nerodnih dlančnikov ali pa GSMov. Uporabljal se bo tudi za navigacijo in pregledovanje dokumentov. Ter občasno kakšen film ali pa mp3, če bo dolgčas na poti.

Kaj drugega pa pričakovati od te napravice ni in tudi nisem, stane vseeno zelo malo denarja.

[SkA] ::

Hvala, če se ti bo dalo kej s štoparco merit, bi poferbcal koliko časa odpira tipične programe ala Word/browser/itd. :) Ob priliki in volji, če sploh kdaj. ;)

billy ::

Kako "hitro" deluje gp4 sem naložil kar na youtube. Zadeva je sicer zelo slabe kvalitete, a boljše kamere kot tiste na GSM nimam. Vidi se pa hitro nalaganje igre, proge in tekoča vožnja.



Če bom nabavil kakšno boljšo kamerco, bom pa posnel klikanje po windowsih :)

billy ::

Opravil sem še 3D mark 2001 test:

Spremenil sem samo resolucijo na primerno 800x480, ostalo je po defaultu.

@ 900mhz: 2774 točk
@ 630mhz: 1878 točk

trnvpeti ::

je mozno na eee pc priklopit zunanji monitor? kot extended?

billy ::

Seveda. Ima dodaten VGA izhod. Koliko je največja možna resolucija in frekvenca zunanjega monitorja ne vem, ker imam doma samo LCD. Sem pa našel tole:

The EEE PC cannot do 1920x1200, but 1600x1200 is listed as an available resolution.


LCD monitorji resolucije 1280 x 1024 pa delujejo brez problema.

jest10 ::

billy ::

Zanimiva zadeva, bom upošteval ;)

No..če koga zanima se baterija iz popolnoma praznega stanja polni nekje 2 uri.

Če pa je prenosnik vmes v uporabi, pa lahko tudi več ur.

Poiskušam najti primeren avtopolnice, a zaradi nestandardne voltaže (9.5V) ne najdem nič ustreznega pri nas. V tujini imajo s takšno napetosti avto polnice za prenosne DVD predvajalnike. Se da kaj takega dobiti tudi pri nas in kje?

TommyLee ::

379E

Se splača? Ali raje počakati do novega leta?
www.dornik.si

bluefish ::

edina stvar, ki me moti je črna obroba okoli ekrana (predvidevam, da so to zvočniki). Potem vse skupaj rahlo izgleda kot igrača.

trnvpeti ::

kdaj bo na voljo model z 10" ekranom

baziljo ::

Jaz bom mojega kupil sredi decembra, za €299, v Sloveniji, pri velikem trgovcu z IT opremo in brez skrbi, zadeva bo dovolj oglaševana, da začetka prodaje ne bomo mogli zgrešiti.

Kogar tolk "srbi" da razmišlja o nakupu v tujini, svetujem naj počaka do sredine decembra. Bo ceneje.

kmetek ::

billy ma pač denar >:D

steev ::

Tole mi pa zgleda kr zanimiv. Sam jest bi rajs laufu kak linux.
:|

trnvpeti ::

ni sanse za 299eur
tko,da ne zavajaj!

billy ::

Obroba okol ekrana je zaradi tipkovnice. Namreč le-ta je minimalne velikosti sprejemljive za rajo. Če bi bil manjša bi že bila premala. Že tako se je potrebno zadeve navaditi, ker je zelo natlačena. In ker je tipkovnice takšne velikosti so pač morali zapolniti rob okol ekrana. Zgleda res ko igračka, ampak žal..drugače se ne bi dalo rešiti, IMO.

Glede cene pa...spremljam ponudbo še naprej, doma in v tujini, ker kot sem rekel, bi nekaj kolegov kupilo, a mal škrtaijo in bodo zato poačakali. Ker sem pa "nažalost" edini ki se približno spozna na računalnike je pač na mojih ramenih naloga, da zadevo nabavim, etc...

No..kaj je tukaj sporno je sledeče:

- zadeva je trenutno dobavljiva samo v USA in UK (če odštejemo azijo), cene v USA 399$ v UK 219 funtiča = 324 € (amerike ne bomo računali zaradi carine, davkov, 1 leto garancije, etc...)
- v nemčiji SE BO prodajalo po 299€, a zaloga pride šele konec decembra, večina prodajalcev je pa rekla, da šele začetek januarja

UK ima 17.5% davek..če torej vzamemo neto ceno 187 funtiča in damo v "naš" davek pride to 332 €
DE ima 19% davek, če vzamemo neto in preračunamo v naš davek pride 301 €

V skandinaviji pričakujejo uradno prihod tega modela šele MARCA 2008. Isto velja za poljsko, češko, etc...

Zdaj mi pa nekaj ni jasno...kako bo lahko "velik IT prodajalec v SLO - Avtera" dobil prenosnike, ki bodo hkrati NAJCENEJŠI v evropi hkrati pa dobavljivi in to v lokalizirani verziji - OS in tipkovnica ?!?

Ok..razmišljam sicer, da je "velik IT prodajalec" nababil Surf model, tale se že pojavlja v USA, razlika je samo v tem da NIMA webcam in je 50$ cenejši. Morda je v tem "catch" kajti ti surf modeli so trenutno dobavljivi samo v črni barvi. Tako kot je predstavnik "velikega IT prodajalca" g. Gregor povedal par postov zgoraj. Zatorej g. Gregor lahko napišete točno kateri model boste ponujali in kolikšno garancijo bo imel.

Pa še nekaj o mojem Eee, danes sem namestil 2GB pomnilnika in zadeva deluje brez problema. Par dni tudi testiram baterijo in ob "surfing" uporabi zadeva drži dobre 3 ure (web+wifi). Se pa mi je XP razbohotil, ko sem namestil SP3 in sedaj imam samo 700 mega še fraj brez nobennih dodatnih programov, argh :)

Na Eee sem tudi nazaj namestil linux, da sem testiral "advance desktop mode - KDE" in zadeva je zelo presenetljiva. Če ne bi bil tako zagrižen uporabnik XP bi zadevo še celo prisvojil, a v njem ne delujejo igerce, wine pa ne vem usposobit;)

billy ::

Aha..pa še glede 10"...

trenutno je aktualno tole:


I contacted ASUS to find out if the rumors were valid and this was the response:

We will have 8G with the same form factor and 7” screen size as the Eee PC 4G now.

There are no plans for 10” at the moment.

Eee PC 8G expected MSRP is $499.99 USD.




Tole je bilo napisano 14 novembra.

Potem pa se je pojavilo tole:

http://derstandard.at/?url=/?id=3105681

"The EeePC it will be in Germany and Austria from December in the 4G-Version with four gigabytes of storage and seven inches wide display," said Holger Schmidt, spokesman for Asus, speaking to press. Furthermore, manufacturers in Asia, a trimmed version with two gigabytes, and the model 8G. "The 2G-Version was with a view to emerging countries outside Europe and will not be found," said Schmidt. Still not finished, the 8G-Version, in addition to eight gigabytes of memory and a larger display with a screen diagonal of ten inches contain. "The case remains the same size as the 4G-Modell" says the spokesman Asus, the place of this rich easily. To announcement on the desktop variant Schmidt wanted to not comment.

Nekaj uporabnikov je zadeve "testiralo" in je vzelo v roke ravnilo ter izmerilo diagonalo in ugotovilo, da 10" zaslon ne bi šel v trenutno ohišje prenosnika Eee. Kar pomeni, da bo potrebno nova zasnova, kar pa pomeni, da še verjetno ne bo tako hitro. Se pa pustimo presenetiti, 10" prenosnik bi bil idealen, če pa še hkrati dajo malo bolj močno baterijo pa bo takoj moj ;)

Se je pa v teh dneh zasledil bios za model 702, torej 8GB SSD in 1GB RAMa, torej so ga zgleda začeli izdelovati. V prodajo bi naj prišel sredina decembra, a to bo verjetno samo azija...

zee ::

kolko se pa greje ta žival (t.j. Asus EEE) ?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

billy ::

Na dotik je topel. "od oka" bi rekel, da je na ene 35 stoponjah ohišje levo od touchpada, desno je pa malce manj. Tipkovnica pa skoraj hladna. Procesor ima temperaturo okoli 50°C

Če se dela kaj "zahtevnega" se prižge ventilatorček ki je relativno tih.

Se pa tudi izklopi, če je zadeva idle...

Adrijan0 ::

Mene samo nek zanima. A je 10" verzija zuni al ne? Kolko rama se da lahko tu notr največ in ali se da ta flashdisk menjat?

billy ::

Malce gor preberi...10" verzije ni in je ni v planu. Če pa bo, pa je odvisno od asusa.

btw..naj bi delali celo desktop različico tega asus eee PCja, torej celotna serija je v planu, ampak vprašanje kaj res bo.

Največ gre 2GB rama, toliko koliko tudi sam uporabljam. SSD se ne da zamenjati, ker je zalotan na plato direktno. Lahko pa preko card readerja dodaš SDHC kartico in na njo dodaš operacijski sistem in vse.

Adrijan0 ::

Hm.. Čudn je ta 7", sam izgled :D Eh, sm mislu da bo 10" verzija.. k se je nek govorilo.. Ta 7" me ne preveč pretegne.

steev ::

Jah ubistvu bi moral izkoristi cel prostor. Dajo 7" ekran, okol pa še 1" roba.
:|

Adrijan0 ::

Točno to me moti! A obstajajo kake podobne opcije za ne preveliko denarja?

daltonix ::

napravo z večjim zaslonom ne poznam, ampak poznam zadevo z večjim diskom - EASYNOTE XS PACKARD BELL 30GB hdd

billy ::

Manjši ekran brez roba ne bil bil praktičen zaradi premale tipkovnice. Že ta je na "meji", kaj šele da bi bila manjša.

Obstaja pa seveda veliko primernih 10" laptopov, a žal ne za takšno ceno.

Zheegec ::

Najbrž naslednji teden pride v Slo, cena 380€.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

OmegaBlue ::

Kateri model?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zheegec ::

Eee PC 4G, za baterijo še ne vem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Adrijan0 ::

Sam to je ql... Nevem zakaj ga nebi delali.

KLIK!

billy ::

Verjetno predraga proizvodnja. Asus namreč hoče narediti zadevo za minimalno ceno!

Glede na to, kako se eee prodaja, da nikjer sploh nimajo zalog, ker takoj vse prodajo, je model z 7" dober začetek.

Verjetno zaradi tega niti ne razmišljajo o proizvodnji drugih modelov. Majo pa v načrtu celo serijo z temi Eee, tudi desktope, tako da verjetno imajo zadevo pripravljeno, samo čakajo z proizvodnjo.

billy ::

Alien...

Torej se še ne ve če bo model 701 (kamera in 5200 baterija) ali model Sufr (brez kamere in 4400 baterija) ?

Zheegec ::

Menda bo model 701, samo še sam dobavitelj ni 100% :D

Povem, ko vem zagotovo, so pa trenutno na poti v Slovenijo (nekje v zraku8-) ).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

TommyLee ::

billy: Cena ramov? :) Kaj pa hitrost dodatne kartice za dodaten prostor?
www.dornik.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TommyLee ()

billy ::

Ja jaz sem dal not 2GB od patriota...mislim da je nekje 60 € cena trenutno.

Imam pa tudi dodatno kartico, na katero sem spravil navigacijo. Malce sem zajebal z instalacijo SP3 na eee, ker mi je požrlo kar nekaj prostora, ampak ga imam trenutno še 800 mega. page file mam izklopljen, ker je rama dovolj.

Kartico imam obično SD, prenos je pa nekje 11MB/s, dostopni čas 1.5ms. Čisto dovolj bi jaz rekel.

Kak office bi še šel gor, kaj več pa ne. Je pa res, da ko sem prvič instaliral vse + office sem imel dober giga še fraj. Zgleda se je XP razpasel ali pa mi je SP3 toliko požrl.


aja...zamenjava rama vam skine garancijo, ker imajo glupo nalepko prek šraufa. Sicer se te nalepke da dobiti, če pozna kdo koga ki servisira elektorniko ;)

billy ::

alien, saj če so v zraku bodo največ čez 18 ur tukaj ;)

takrat pa se bo verjetno že točno vedelo kateri modeli so? :)

tale avtera so pa tudi carji, naročijo nekaj in ne vedo 100% kaj je? zgleda je res taka sila z EEEji da so menda rekli tajvancem "DAJTE NAM NEKAJ, SAMO DA JIH MAMO"

;)

c3p0 ::

Kako zdaj 380€, če pa baziljo garantira za 299€? Ali bo mi on kril razliko 81€, zaradi katere nisem že naročil zadeve drugje, ker je pri njem garantirana za 299?

Zheegec ::

Ne vem, v imenu koga baziljo piše, ampak ta moja informacija je iz prve roke in skoraj 100% drži. Za 299€ bi ga dobavitelj in trgovine morali že prodajati v minus.

Se mi je pa kar smejalo, ko sam dobavitelj ni vedel, kater model točno dobi(mo).
Povem, ko izvem kaj več.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

TommyLee ::

Kako je pa s procesorjem? Je zalotan?
www.dornik.si
««
«
1 / 55
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus EEE 1000HE (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22819104 (11722) Kleemen
»

Nakup Netbook-a

Oddelek: Kaj kupiti
254815 (3867) __Devil__
»

Asus eeepc 1000h (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
928645 (6603) MKC00
»

Kateri NetBook (SSD, 9"+...)

Oddelek: Kaj kupiti
373977 (2840) antonija
»

Computex 2008: MSI Wind in Asus Eee PC 901 (1000)

Oddelek: Novice / Procesorji
349891 (6164) grmek

Več podobnih tem