» »

Evropski založniki z milijardno tožbo nad Google

Evropski založniki z milijardno tožbo nad Google

Slo-Tech - Danes je 32 evropskih medijskih hiš vložilo tožbo zoper Google, v kateri od podjetja zahtevajo plačilo odškodnine v višini 2,1 milijarde dolarjev. Zastopa jih odvetniška pisarna Geradin Partners, ki pojasnjuje, da tožijo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju oglaševanja. Trdijo, da bi na poštenem trgu podjetja ustvarila bistveno višje oglaševalske prihodke, a da Google izkrivlja konkurenco.

V tožbi, ki je vložena na nizozemskem sodišču, nastopajo tudi Axel Springer, norveški Schibsted, DPG Media, Krone in drugi velikani iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Finske, Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije in Švedske. Ob tem se sklicujejo na ugotovitve regulatorjev in Evropske komisije. Francija je junija 2021 ugotovila, da je Google zlorabljal tržno moč, in mu izrekla 220 milijonov evrov globe. Lanskega junija pa je Evropska komisija Googlu uradno poslala izjavo o nasprotovanju, čemur sledi uradna preiskava.

Google se je na tožbo odzval z oznako, da gre za špekulativno in oportunistično potezo. Dodal so, da konstruktivno sodelujejo z založniki iz cele Evrope, ob tem ko se njihova oglaševalska orodja razvijajo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

Oddelek: Novice / Android
2210823 (6937) bbf
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18654126 (50208) Jarno
»

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Oddelek: Novice / Tožbe
197283 (5166) sandmodnigga
»

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Oddelek: Novice / Tožbe
117171 (5829) AndrejO
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156232 (5228) Bananovec

Več podobnih tem