» »

Amazon se odreka nakupu iRobota

Amazon se odreka nakupu iRobota

Slo-Tech - V Amazonu so obupali nad poskusom nakupa proizvajalca robotskih sesalnikov iRobot, ki bo posledično moral konsolidirati posel in odpuščati.

Avgusta 2022 so pri Amazonu napovedali prevzem iRobota, tedaj najbolj poznanega med proizvajalci robotskih sesalnikov. Skoraj hipno se je usul plaz pomislekov iz različnih smeri, ki so jih v mnogočem napajale številne resnične Amazonove afere. Posel je začel preiskovati ameriški trgovinski urad FTC ob strahovih, da bodo roombe na skrivaj pošiljale kartirane tlorise stanovanj neznanokam, ali da jih bo Amazon favoriziral na svoji spletni tržnici. Slednjega so se bali tudi na tej strani Atlantika, kjer je Evropska komisija s preiskavo pričela lansko poletje (medtem ko so Britanci nakup mesec dni pred tem odobrili). Sredi letošnjega januarja so se pričele širiti govorice, da je ameriški velikan nad prevzemom obupal, saj se je prenehal pogajati s komisijo, in sedaj je ustavitev postopka tudi uradna.

Nakup, v predvideni višini 1,7 milijarde ameriških dolarjev, je tako padel v vodo. Posledično bodo morali v Amazonu iRobotu plačati 94 milijonov dolarjev odstopne klavzule, ki pa bo v celoti porabljena za kritje dolgov, oziroma posojil. IRobotu namreč v zadnjem času, ob stopnjevani konkurenci kitajskih proizvajalcev, ne gre najbolje in naj bi v zadnjem četrtletju lanskega leta beležil med 265 in 285 milijoni dolarjev izgube. Zato se bo podjetje prestrukturiralo; to pomeni rezanje vseh bolj postranskih podvigov, ki so se jih lotevali v zadnjem času, kot so čistilci zraka in robotske kosilnice, ter zapiranje izpostav na tujem. Obenem bodo tudi odpuščali, predvidoma 350 oseb, oziroma skoraj tretjino zaposlenih. Odstopa tudi izvršni direktor in soustanovitelj Colin Angle, ki ga bo začasno nadomestil Glen Weinstein.

To je zgolj zadnji v vrsti odmevnejših propadlih prevzemov tehnoloških podjetij, ki so posledica vse zahtevnejših regulatorjev širom sveta. Nvidia je opustila nakup Arma, Adobe ni prevzel Figme, Meta pa je obupala nad Giphyjem.

5 komentarjev

FireSnake ::

Še sreča!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

DarwiN ::

Dodged the bullet.. Roombe vedno bolj spominjajo na tiste "200€ sesalce na suho paro" in podobne zadeve, ki so jih oziroma jih še vedno šarlatani prodajajo po domovih po ~2000€.

Inferiorna tehnologija, superiorni marketing = IRobot.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

FireSnake ::

Kaj rabiš od tehnologije, da ... sesa prah?

Po moje:
- da ne zleti po stopnicah
- da nastaviš časovnico (da je spucano med tem, kot te ni doma)

Potem se pa že neha.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

DarwiN ::

Poglej malo konkurenčne robote.. Roborock, Dreame roboti imajo že od leta 2022 dve krpi za pomivanje, ki jih sami umijejo in posušijo, da ne bi prišlo do vonja ali bakterij.. Postaje s posodami za čisto in umazano vodo. Posoda z detergentom, itd, itd.

Najnaprednejša Roomba (J9+ Combo) nima nič od tega, če se ne motim.. Ima posodo s čisto vodo. To je to.. Sama moč in kakovost sesanja je najbrž res primerljiva, ampak to so čiste osnove. Izogibanje predmetom? Kdosigavedi.. Težko je najt neke neodvisne primerjave, ker Irobot vlaga ogromno denarja v marketing in ne gre zaupat nekim youtuberjem. In seveda je zaradi inferiornega izdelka Irobotu v interesu, da prepreči kakršnekoli primerjave s konkurenco.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

nekikr ::

FireSnake je izjavil:

Kaj rabiš od tehnologije, da ... sesa prah?

Po moje:
- da ne zleti po stopnicah
- da nastaviš časovnico (da je spucano med tem, kot te ni doma)

Potem se pa že neha.

Trivialno. Ampak vseeno se tudi najnovejša roomba zatakne na robu preproge (debeli 1cm), se zagozdi pod viseči bide, gre čez ležeče noge stola in obstane na njih...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon kupuje iRobot

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
356613 (4047) Gregor P
»

Robotski sesalci. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16764930 (24578) mat xxl

Več podobnih tem