» »

Evropski parlament in Svet sprejela okvirni dogovor o platformnem delu

Evropski parlament in Svet sprejela okvirni dogovor o platformnem delu

Evropski parlament - Evropski parlament in Svet sta dosegla okvirni dogovor o vsebini nove direktive o delu prek platform (Platform Work Directive), s katero bo v EU urejen pravni status delavcev na modernih platformah, denimo Uber ali Wolt. Po ocenah Komisije je v EU trenutno okoli 5,5 milijona ljudi, ki si kruh služijo prek platform in jih zakonodaja trenutno šteje kot samozaposlene, čeprav to niso v pravem pomenu besede. Zaradi tega trenutno niso upravičeni do vseh pravic, ki jih imajo redno zaposleni.

Nova direktiva bo njihov status ustrezneje uredila. Po novem se bo predpostavljalo, da so ti ljudje zaposleni, če bodo izpolnjevali dva izmed petih kriterijev (lahko pa države to še zaostrijo). Ugotavljanje statusa bo lahko sprožil delavec, njegov zastopnik ali uradni organ, platforma pa bo lahko ugovarjala. Druga pomembnost novost bo preglednost algoritmov, katerih delovanje trenutno delavcem ni znano, v prihodnosti pa bodo morali biti seznanjeni z mehanizmom. Samovolja algoritmov bo omejena, saj podjetja ne bodo smela odpuščati in podobno zgolj na podlagi odločitve algoritma. Določenih osebnih podatkov delavcev platforme ne bodo smele zbirati, denimo o osebnih prepričanjih, osebni korespondenci in podobno. Platforme se pravilom ne bodo mogle izogniti z uporabo posrednikov.

Evropska komisija je predlog direktive predstavila konec leta 2021, a se je soočila z odločnim lobističnim odzivom platform. Tudi države članice so imele precej različna stališča, koliko zaščite so pripravljene uzakoniti. Na platforme bo vplival tudi GDPR, ki delavcem že zdaj daje določene pravice glede vpogleda v podatke, ki jih o njih zbirajo platforme in uporabljajo v algoritmih.

Vse podrobnosti okvirnega dogovora še niso znane, saj čakamo na konsolidirano besedilo, ki ga bomo dobili v naslednjih tednih ali mesecih. Preden bo direktiva stopila v veljavo, jo morata izglasovati še Parlament in Svet. Nato pa jo bodo morale države članice prenesti v nacionalno zakonodajo, saj direktive za razliko od uredb nimajo neposredne moči v posameznih državah (je pa njihov prenos obvezen).



5 komentarjev

Glugy ::

Delo prek platform. Youtube tud spada med platforme preko katerih si nekateri služijo kruh. Torej se tud to delo s tem ureja?

crystal ::

vsak dan vec regulative, vsaj dan vecja greznica

Lonsarg ::

Dejansko zakonodaja prekarnega masovnega dela trenutno sploh ne pokriva, nikjer na svetu. Zato pa so razne mučke na sodiščih glede Uber in podobnih, so ene države hotele da Uber tretira voznike kot zaposlene, druge kot samozaposlene.

V praksi pa tako delo ni ne eno ne drugo, ampak čisto tretja stvar in rabi ločen status. Skratka slabo so tole sprejeli, namesto pravil kdaj se zadeva smatra kot redno zaposleni bi morali pač uvesti nov tretji tip zaposlitve in ta tip urediti kot se spodobi, z pravicami ki so nekje vmes med navadnim samozaposlenim in redno zaposlenim. Za ta tip zaposlitve namreč niti redna zaposlitev niti klasična samozaposlenost nista primerni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

alekskac ::

Torej, če jih bodo morale platforme vzet v službo, influencer postane zaresen poklic, z nacionalno kvalifikacijo, in te reči.

gruntfürmich ::

alekskac je izjavil:

Torej, če jih bodo morale platforme vzet v službo, influencer postane zaresen poklic, z nacionalno kvalifikacijo, in te reči.

...strokovnim izpitom ter fakulteto za influencerje....
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15630537 (25156) MrStein
»

Poslanci EP o avtorstvu v digitalni dobi znova septembra

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
206750 (5018) [D]emon
»

Digitalna EU ta teden

Oddelek: Novice / Zasebnost
424508 (3068) ABX
»

Padec direktive o patentiranju softwara (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
24821313 (17189) |ucko
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210355 (10355) krho

Več podobnih tem