» »

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

FTC: Amazon zavajal v naročnino na Prime, oteževal izpis

Slo-Tech - Zvezna komisija za trgovino (FTC) je vložila še tretjo tožbo zoper Amazon v zadnjih tednih. To pot podjetju očitajo zavajanje potrošnikov pri ponujanju naročnine na premium storitev Prime ter namerno oteževanje odjave. Amazon vse očitke zanika in trdi, da je veliko število naročnikov dokaz, da je storitev med uporabniki res priljubljena.

To morda res drži, a FTC Amazonu ne očita velikega števila uporabnikov, temveč uporabniški vmesnik. Ta deluje tako, da pri nakupih na Amazonu uporabniku sugerira, da je naročnina na Prime domala nujna. Seveda je možno nakup izpeljati do konca tudi brez naročnine na Prime, a ga stran resnično mnogokrat ponudi. Druga težava pa je odjavljanje od storitve, ki je mogoče, a je namenoma zapleteno in vsebuje več korakov, kot bi bilo potrebno. Na tak način Amazon stranke zavajajoče ohranja v naročniškem razmerju, trdi FTC.

Amazon meni, da je več 200 milijonov naročnikov na Primer najlepši dokaz, da je storitev koristna. Nudi hitrejšo dostavo naročenih izdelkov, dostop do pretočnih storitev, športne prenose, popuste v trgovini Whole Foods itd. Prime so uvedli leta 2005 za 80 dolarjev letno, sedaj pa stane 140 dolarjev. FTC pod novim vodstvom, saj mu načeluje Lina Khan, zavzema držo, da je treba spletne gigante ostreje nadzirati. Zaradi svojega prevladujočega vpliva na trg bodo pod budnim očesom FTC, saj si je navsezadnje Lina Khan že ustvarila renome Amazonove odločne kritičarke, še preden je prevzela FTC. FTC toži tudi Meto, Google in druge velikane.

8 komentarjev

deleted ::

Tudi Slovenci bi znali povedati kaj o tem. Jih poznam kar nekaj, ki so se po pomoti naročili na Prime. S tem da pri nas ni nobenih hitrih dostav in so dejansko naročili neuporabno storitev.

Han ::

Zadnjič sem na makaronarskem Amazonu bil prisiljen v Prime, drugače nisem mogel opraviti nakupa. Tudi odjava je skrajno zoprna, saj moraš res pozorno brati in jo nekajkrat potrditi. Upam, da jih doleti milijardna globa, banda pokvarjena.

tikitoki ::

Res so naporni. Konstantno ponujajo preizkus primer (kar prav pride za prime day), ko se zelis odjaviti ti ponuja podaljsanje in na druge nacine otezuje izklop opcije.

Najbolj me motijo lazne obljube, npr. brezplaca postnina, ki jo slovencem ne nudijo. Seveda ti med prednostmi to na veliko oglasujejo, ceprav imajo tvoj naslov.

Gregor P ::

Pa niso edini, tudi YouTube te npr. konstanto sili v sklenitev naročnine.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

m0LN4r ::

Zastonj dostava je, ce se prijavis na amazon.si

Ne pa na amazon.de ali .uk pac razlicne regije, razlicni pogoji uporabe, vse pise lepo tam
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Daniel ::

Si 100%? Sicer sem prijavljen na .de in .co.uk ampak mi iskanje po Amazon.si vrže ven izdelke s poštnino 12+ eur. Tudi sam link kaže na https://www.amazon.de/?ref=rd_www_amazo...

Sicer pa sem prejšnji teden doživel očitno avtomatsko naročilo na testni prime po nekem času od odjave, ki ga nisem sam naročil. Sem ga pa sam ponovno preklical, ker dokler ni brezplačne poštnine je to pač zavajanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Spiky28 ::

Na amazonu so mojstri za UX. Ko sem hotel prekinit/deaktivirat aws, mi je bilo vse jasno. Takšnega flow-a ne narediš po pomoti..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spiky28 ()

bbf ::

Vsaka podrobnost z referendumi v Ukrajini je zgolj naljkučna..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Amazon bo vrnil denar, ki so ga najmlajši zapravili za nakupe znotraj aplikacij

Oddelek: Novice / Tožbe
174106 (3002) opeter
»

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

Oddelek: Novice / Tožbe
228588 (6501) Lonsarg
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56109 (4366) antonija
»

Netflix plačal tudi Verizonu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
268305 (5861) Bakunin

Več podobnih tem