» »

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Slo-Tech - Zvezna država New York je kot prva v ZDA sprejela zakon (Fair Repair Act) o pravici do popravila (right to repair) elektronskih naprav. Od sredine prihodnjega leta bo ob prodaji elektronskih naprav v New Yorku treba zagotoviti rezervne dele, orodja, ustrezna navodila in programsko opremo, ki bodo potrošnikom in neodvisnim serviserjem omogočali popravila. Zakon je senat sprejel z 49 glasovi za in 14 proti, medtem ko je spodnji dom glasoval 145 proti 1. Zakon mora podpisati še guverner.

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a ni nujno, da bo pri tem ostalo. Zagovorniki pravice do popravila so se trudili in se še trudijo, da bi v prihodnosti to veljalo za čim širši krog izdelkov. Trenutno torej za zabavno elektroniko velja, da morajo proizvajalci za diagnostiko, vzdrževanje ali popravilo vsem neodvisnim serviserjem in lastnikom omogočati dostop do dokumentacije, rezervnih delov, orodja in vse potrebne informacije za popravila pod poštenimi in razumni pogoji. To izključuje astronomske cene in podobne trike, s katerimi bi zakonu zadostili le v teoriji. To seveda velja le, dokler so te komponente na voljo proizvajalcem (OEM-u). Zakon tudi izrecno določa, da mora biti možno odkleniti razne programske zaklepe (software lock) za potrebe diagnostike, popravil in vzdrževanja.

Nekatere ameriške zvezne države so podobne zakone že sprejele za zelo omejene skupine izdelkov, denimo invalidske vozičke v Koloradu ali avtomobile v Massachusettsu. Newyorški zakon pa je daleč najširši in predstavlja primer, ki ga lahko ponovijo tudi druge države, denimo Kalifornija, kjer so tovrstne zahteve tudi zelo glasne.

Za pravico do popravila si prizadeva tudi Evropska komisija. S tem se strinja tudi Evropski parlament, zato je v prihodnosti pričakovati ureditev področja. Trenutna evropska zakonodaja namreč potrošnikom zagotavlja pravico do popravila ali zamenjave pokvarjenih izdelkov med garancijskim jamstvom.

12 komentarjev

chuck ::

Super, tudi če še ne bo v EU se bodo na netu našli diagrami in dobava rezervnih delov bo verjetno lažja. Seveda bodo iskali vse možne trike in se trudili, da bo čim več stvari integriranih in neekonomičnih za popravilo, ampak prvi korak je najbolj pomemben.

Mr.B ::

Malo poiščite na netu, kaj dobis, ko hočeš sam zamenjati baterijo na Apple iphone napravi... Čez eno leto bodo rekli, smo probali in ne funkcionira.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nirburu ::

To je edina pametna stvar od teh eko-fanatikov.
Podpiram.
Da ne morem menjat baterijo na svojem telefonu je kriminalno. To sem redno počel skoraj 20 let, sedaj pa ne morem več ker??

gddr85 ::

komot lahko, tud na laptopu lahko, samo ni glih več tko kot pred 20 leti, ko si odklopil baterijo in jo menjal :P

c3p0 ::

Ni razlogov, da to ne bi bilo spet lažje.

Zimonem ::

Zakon ne vključuje medicinskih aparatov, bele tehnike, opreme za kmetijstvo, opreme za komunikacijo v sili in avtomobilov. Poenostavljeno povedano torej velja za zabavno elektroniko, a...

Še pravi velja bolj ali manj zgolj za stvari katere se komaj splača popravljat.

starfotr ::

Glupa zadeva.

Naj naredijo javno dostopna servisna navodila, tako kot je bilo včasih. Ter seveda dostopne kose in njihove nadomestke.

Aja, to pa ne.

Grapher ::

Lahko spremljate Louis Rossman na youtube, ki se bori za pravico do popravljivih stvari (tip popravlja elektroniko v NY). Tudi ce so zakon sprejeli je verjetno v njem toliko lukenj, da si ne bo mogel z njim noben pomagati.

Pred kratkim sta Apple in Samsung naredila nek premik in uvedla nek program za popravila - problem je, ker moras pri Samsungu kupiti ekran+baterijo ce hoces zamenjati eno ali drugo (pa se to je le samo za novesje modele), Apple pa se vedno ne ponuja neke komponente (mislim da charge port). Apple ima tudi svoje "genius bar" kjer ne znajo nic/zelo malo ali pa jim ni dovoljeno popravljati elektronike. Skratka, prides v genius bar z napravo, ki ne dela in ti recejo bo treba zamenjati maticno plosco, ekran, baterijo itd., pa se podatkov ti ne "morejo" povrniti iz mrtve naprave. No Luis podatke lahko obnovi in maticno plosco lahko popravi s par komponentami za delcek cene, ki jo apple zaracuna za zamenjavo celotne maticne plosce.

Pred kratkim so izpostavili probleme z One wheel (elektricna rolka na eno karting kolo), kjer pri novejsih modelih ne moras nic sam zamenjati, recimo zamenjava gume, ce zamenjas se pa naprava brickne. Zadevo moras poslati nazaj v US, ker nikjer drugje na svetu nimajo servisa - no pa tudi americanom ni v interesu da posiljajo napravo nazaj, ker ce imas kaksne 3rd party dodatke ti jih odstranijo in ne posljejo nazaj (tatvina).

Potem so recimo tu kmetje, vcasih so kak stroj posvasali, posraufali in nadaljevali z delom. Sedaj pa morajo traktorje idr. stroje poslati nazaj proizvajalcu in cakati na popravilo, ta cas pa jim delo na kmetiji stoji. Verjetno je tu boljsi pristop, da popravilo pride k tebi na dom.

Najbolj smesno/zalostno pri prenosnikih pa je to, da ce crkne en majhen kondenzator potem prenosnik ne dela. Da se da to popraviti v doglednem casu pa rabis izkusnje, shematiko in pa orodje ter mirno roko.


Skratka vse se premika v smer, da sam ne bos mogel storiti nic, ker nimas dostopa do rezervnih delov ali pa shematik. Da ne bo pomote, vse shematike niso za sirso javnost ampak za podjetja, ki se ukvarjajo s popravili.

joze67 ::

Grapher je izjavil:

Da ne bo pomote, vse shematike niso za sirso javnost ampak za podjetja, ki se ukvarjajo s popravili.
Kaj me kvalificira? Če imam sp za dnevnopolitične komentarje, organizacijo izletov v Kumrovec in Pliberk in popravilo zabavne elektronike, je ok?

c3p0 ::

Zakaj pa niso? Si bo navaden smrtnik s servis manuali zlomil nogo?

nirburu ::

gddr85 je izjavil:

komot lahko, tud na laptopu lahko, samo ni glih več tko kot pred 20 leti, ko si odklopil baterijo in jo menjal :P


Ni mi v interesu segrevati telefon z vročim zraom ali polomiti zadnji panel.

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

New York sprejel prvi zakon o pravici do popravila elektronike v ZDA

Oddelek: Novice / Tožbe
124611 (3162) Mr.B
»

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
519303 (6635) darkolord
»

Prepoved vgradnje napak v naprave

Oddelek: Problemi človeštva
353536 (2043) zmaugy
»

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Oddelek: Novice / Ostale najave
457613 (4515) nekikr
»

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7317860 (12134) c3p0

Več podobnih tem