» »

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Rusija stopnjuje pritisk na zahodne tehnološke velikane, ki ne želijo odstranjevati vsebin, ki so po lokalni zakonodaji nezakonite. Zaradi tega je včeraj Googlu izrekla 7,2 milijarde rubljev (86 milijonov evrov), Meti (nekdanji Facebook) pa dve milijardi rubljev (24 milijonov evrov) glob. Višina globe je bila odvisna od prihodkov podjetij v Rusiji.

Kazni je izreklo rusko sodišče in ne agencija (Roskomnadzor), ker podjetji ne želita odstraniti vsebin, za katere je Roskomnadzor to odredil. Globe predstavljajo stopnjevalne ukrepe, ker se kršitve ponavljajo, so sporočili iz agencije. Če bosta podjetji kršitvi nadaljevali, bodo globe še zrasle.

Rusija je v zadnjem letu okrepila boj proti družbenim omrežjem, kar vključuje izrekanje visokih glob in upočasnjevanje dostopa, s čimer želijo podjetja prisiliti v brisanje nezaželenih vsebin. Med njimi so tudi pozivi k protestom in ostale vsebine, ki oblastem niso povšeči. Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20 odstotkov letnih prihodkov podjetij v Rusiji. To je prvič, da so globe vezane na letni promet.

V začetku tedna je Rusija oglobila tudi Twitter. Gre za kampanjo, ki jo oblasti imenujejo digitalna suverenost in s katero želi nadzor nad tem, kaj se v Rusiji sme objavljati in kje to gostuje. Septembra sta na primer morala Apple in Google odstraniti aplikacijo za taktično glasovanje na volitvah, ki je prebivalcem prikazala, za katero opozicijsko stranko se v posameznem okrožju najbolj splača glasovati. Spomnimo tudi, da je Rusija letos sprejela zakon, da morajo imeti vsi pametni telefoni, računalniki in podobne naprave ob prodaji prednameščeno določeno rusko programsko opremo. Uradni razlog je povečanje konkurenčnosti ruskih tehnoloških podjetij.

2 komentarja

jebitese ::

Če so ustregli ameriškim Demokratom, pa naj ustrežejo še Rusom.

D3m ::

Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20 odstotkov letnih prihodkov podjetij v Rusiji. To je prvič, da so globe vezane na letni promet.


Vse je enkrat prvič. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Oddelek: Novice / Ostale najave
85830 (4625) jshadlsa232
»

Google postaja ruski oporečnik

Oddelek: Novice / NWO
236883 (3881) zmaugy
»

Google bo v Rusiji plačal sedem milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja

Oddelek: Novice / Tožbe
84161 (3490) next3steps
»

iPhone 6 se umika iz Rusije? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10633527 (29436) [D]emon
»

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Oddelek: Novice / Tožbe
75274 (3902) antonija

Več podobnih tem