» »

Apple gradi nova podatkovna centra na Irskem in Danskem

Apple gradi nova podatkovna centra na Irskem in Danskem

Apple - Apple je danes napovedal izgradnjo dveh novih podatkovnih centrov v Evropi, ki ju bo poganjala izključno energija iz obnovljivih virov. Investiciji v irskem Athenryju v okolici Galwaya in v danskem Viborgu bosta skupno vredni 1,7 milijarde evrov, hkrati pa bosta prispevali tudi k izboljšanju življenjska okolja okoliških prebivalcev. Apple načrtuje, da bosta podatkovna centra, ki bosta skrbela za spletne storitve (iTunes Store, App Store, iMessage, Maps, Siri ...), dokončana v letu 2017.

Lokaciji nista presenetljivi, saj imata Danska in Irska odlične gospodarske, demografske in klimatske pogoje; davki so nizki, prebivalstvo izobraženo, podnebje pa je dovolj hladno, da ne povzroča težav pri hlajenju. V zadnjem času se čedalje več ameriških multinacionalk odloča za gradnjo centrov v Evropi, saj se s tem hkrati izognejo dolgim lovkam NSA in izpolnijo trenutne ali bodoče zahteve evropskih varuhov zasebnosti po hranjenju podatkov na ozemlju EU. Pa še ena manj očitna, a zelo pomembna prednost je - Apple bo s tem porabil nekaj denarja, ki mu leži na računih izven ZDA in ga ne more poslati nazaj v ZDA, ne da bi plačal 35-odstotni davek. Ni pa nikjer objavljeno, kolikšen davčni odpustek si je Apple izgovoril z investicijama - zgodovina nas uči, da zagotovo zajetnega.

Nova centra bosta merila po 166.000 kvadratnih metrov in bosta poleg računalnikov prinesla še pozitivne spremembe. Na Irskem bodo uredili izobraževalni prostor, učne poti in pogozditev z avtohtonimi vrstami v okolici centra. Na Danskem pa bodo okoliški prebivalci dobili ogrevanje svojih domov, saj bo Apple pozimi odvečno toploto, ki jo proizvajajo strežniki, lovil in nudil gospodinjstvom. Apple, ki v Evropi zaposluje 18.300 ljudi, kruh pa posredno daje preko 670.000 Evropejcem, bo v novih centrih zaposlil nekaj sto ljudi.

1 komentar

AndrejO ::

Lokaciji nista presenetljivi, saj imata Danska in Irska odlične gospodarske, demografske in klimatske pogoje; davki so nizki, prebivalstvo izobraženo, podnebje pa je dovolj hladno, da ne povzroča težav pri hlajenju.

Vir?

V zadnjem času se čedalje več ameriških multinacionalk odloča za gradnjo centrov v Evropi, saj se s tem hkrati izognejo dolgim lovkam NSA in izpolnijo trenutne ali bodoče zahteve evropskih varuhov zasebnosti po hranjenju podatkov na ozemlju EU.

Ali se res?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Oddelek: Novice / Ostale najave
133888 (3216) blabla80
»

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na

Oddelek: Novice / Ostale najave
339850 (6444) gruntfürmich
»

Facebook na Irskem gradi nov podatkovni center

Oddelek: Novice / Ostale najave
94405 (2800) Ghost7
»

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2515913 (13734) alexa-lol

Več podobnih tem