» »

Google od Oracla terja 4 milijone stroškov

Google od Oracla terja 4 milijone stroškov

Izsek iz sojenja: Andy Rubin, Googlov šef za Android, med zaslišanjem s strani Oraclovega odvetnika.

vir: Reuters
Wired News - Prejšnji mesec smo dočakali konec pravde med Oraclom in Googlom okoli neupravičenega kopiranja kode in dokumentacije iz Jave, pri čemer je sodnik Alsup zaključil, da Google s pripravo Dalvika ni kršil Oraclovih patentov ali avtorskih pravic, zatorej jim tudi ni treba plačati niti centa oz. sprva zahtevane 6.1 milijarda dolarjev težke odškodnine. Oracle je sicer dokazal krajo 9 vrstic kode in 2 datotek s testi, a po besedah sodnika s tem ni bilo prav nobene škode (se pravi, niti 3x125 tisočakov statutarne odškodnine, ki bi Oraclu pripadala, če ne bi šel posebej dokazovat višjih zneskov). Zdaj je sicer možna še (malo verjetna) pritožba, a je Google že izstavil svoj zahtevek za povračilo stroškov pravde.

Prosijo za 4 milijone dolarjev, od tega 2.9 milijona samo za stroške kopiranja in organizacijo vseh dokaznih dokumentov, ostalo pa za odvetnike. Pravijo, da so morali tako ali drugače (bržkone s fgrep -ri) pregledati kar 97 milijonov različnih dokumentov, pretežno e-poštnih sporočil med različnimi udeleženimi v zadevi. Takšno nabijanje številk je več kot očitno v odgovor Oraclovega pretiravanja z milijardnimi prihodki, ki naj bi jih Mountain View ustvaril s svojim "ukradenim" Androidom.

To sicer ni prvič, da bi Oracle krajo svoje intelektualne lastnine ocenil na toliko denarja. Že nekaj let se pravdajo s konkurenčnim ponudnikom poslovnega programja SAP, ker naj bi slednji z nakupom manjšega podjetja TomorrowNow neupravičeno ponujal poceni podporo za Oraclovi rešitvi JD Edwards in PeopleSoft, vse to spet na podlagi z oracle.com naložene podporne dokumentacije. Izgubljene svetovalne pogodbe naj bi jih, po osebnem pričanju Oraclovega šefa Ellisona, stale kar 4 milijarde dolarjev, porota pa jim je dodelila 1.3 milijarde. SAP se je seveda pritožil in izjavil, da je prava številka "kvečjemu 30 milijonov dolarjev", če že. Sodnik je nato razveljavil odločitev porote in napovedal novo obravnavo o odškodnini, ki bo avgusta. Kaj hitro se lahko zgodi, da bo tudi tokrat znesek precej bližje ničli kot pa želenim milijardam.

Takšni porazi utegnejo Ellisona drago stati. Še pred objavo odločitve v zadevi z Googlom si je namreč omislil nakup havajskega otoka Lanai, po ocenjeni ceni 600 milijonov dolarjev. Njegova kompenzacija pri Oraclu je trenutno sicer odlična, a morda ne bo večno, zato je še kako pomenljivo, da mu je prejšnji lastnik otok prodal predvsem zaradi lastnih finančnih težav.

4 komentarji

7982884e ::

nevmesno vprašanje: zakaj iz vseh teh sojenj rišejo ene grde karikature/skice, a ne smejo fotografirat al kaj?

[D]emon ::

7982884e je izjavil:

nevmesno vprašanje: zakaj iz vseh teh sojenj rišejo ene grde karikature/skice, a ne smejo fotografirat al kaj?


http://answers.yahoo.com/question/index...


On-topic: Oracle si zasluzi par krepkih okol uses--s temi razsodbami jih tudi dobiva.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Icematxyz ::

Prosijo za 4 milijone dolarjev, od tega 2.9 milijona samo za stroške kopiranja in organizacijo vseh dokaznih dokumentov, ostalo pa za odvetnike.


To ne drži in Google bo plačal stroške svojih odvetnikov sam (nekaj deset milijonov dolarjev). To je tudi razlog, da se marsikdo raje pogodi s patent trolom, kot da na sodišču dokazuje svoj prav. Se pravi stroške na koncu tudi če dokažeš, da nisi počel nič narobe nosiš zelo pogosto sam.

Razrez stroškov, kjer bi Google rad dosegel delno povrnitev stroškov:

-$2.9 million for processing and duplicating documents
-$987,000 for paying one-half of the compensation for the court-appointed damages expert
-$143,000 for paying for transcripts needed for the case

Ars

Pri tem je treba vedeti, da je malo verjetno, da bo Google na koncu ta znesek tudi dobil.

Mitch ::

Tale Oracle je isti kot Rambus na softwarskem področju...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915920 (12111) bojsi
»

Ekonomika Androida

Oddelek: Novice / Android
255728 (3472) Icematxyz
»

Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Oddelek: Novice / Tožbe
73812 (3449) SkyNet
»

Hurd se pogaja z Oraclom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
116529 (6044) 3p
»

Oracle odpušča Sunovce

Oddelek: Novice / Rezultati
64090 (3284) PaX_MaN

Več podobnih tem