» »

RIM zamenjal vodstvo

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše težave pa so se začele lani. Prehitevati so ga začeli konkurentje, blackberryji so vedno teže konkurirali Applovim izdelkom in androidnim telefonom, tako da je prodaja pričela upadati. Povrhu jih je prizadel še oktobrski izpad storitev, ki je načel njihov ugled zanesljivega ponudnika poslovnih rešitev. Tudi tablični računalnik PlayBook, od katerega so javnost in delničarji pričakovali veliko, je razočaral, tako da so se odločili razprodati stare zaloge in vse vrniti nazaj na mobilne telefone. Vse upe so položili v BlackBerry 10 (v kar se je preimenoval BBX), ki pa bo na policah šele konec leta. Tržni delež se je medtem skrčil na vsega 11 odstotkov.

Ob vseh teh peripetijah je zanimivo, da se na finančnem izkazu to ne pozna pretirano. V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2012 (končano 26. novembra 2011) so tako še vedno prodali 14,1 milijona mobilnih telefonov in ob prihodkih 5,6 milijarde dolarjev ustvarili 265 milijonov dolarjev dobička, kar je le 20 odstotkov manj kot leto pred tem. Kljub temu je bil to znak za alarm, kar so jasno povedali tudi investitorji, saj je delnica RIM-a od leta 2008 izgubila 88 odstotkov. Res je šlo v tem času na borzah vse bolj ali manj navzdol, a indeks S&P 500 je izgubil le dobrih 15 odstotkov vrednosti. Lazaridis in Balsillie pravita, da se z njunim odhodom, za katerega trdita, da je bil sporazumem in samoiniciativen, začenja nova doba za RIM. Videli bomo, kaj bo storil njihov naslednik Nemec Thorsten Heins, ki je imel pred prihodom v RIM obilico izkušenj kot menedžer v Siemensu, potem pa je v RIM-u od leta 2007 deloval kot podpredsednik oddelka za poslovne mobilne telefone.



1 komentar

Jst ::

Leto 2011 in začetek 2012 se mi zdi kot leto zamenjav vodstev...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
54885 (3393) Lonsarg
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119971 (2254) tonylee5566
»

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
53056 (2754) Gregor P
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317200 (15400) Pier
»

RIM razprodaja Playbooke, BB 10 telefonov ne bo do konca leta, drugače pa so stvari s

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
4711479 (9320) nekikr

Več podobnih tem