» »

Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

PC Magazine - Sony je svoj e-bralnik na tržišče postavil že pet let nazaj, ampak prodaja nikoli ni zares stekla (300.000 enot v treh letih, 800.000 v petih). Tudi po tem, ko so e-bralniki postali zares popularni, sta si levji delež prodaje razdelila uporabniku bolj prijazna, cenejša in boljše oglaševana Amazon Kindle in Barnes&Noble Nook.

Sony je zdaj spremenil strategijo - ukinili so vse stare modele in namesto njih ponudili nov Sony Reader PRS-T1 z 6'' na dotik občutljivim črnobelim e-ink Pearl V220 zaslonom, težo 170 gramov, debelino enega centimetra, wi-fi podporo in nižjo ceno - 150 ameriških dolarjev. Pride v rdeči, beli ali črni barvi, ohišje pa je iz plastike in z mat finišem. Upravlja se skozi zaslon, vseeno pa je na voljo pet gumbov na spodnji strani: dva za obračanje strani naprej in nazaj, ter sveta trojica Home, Back in Menu. Vgrajenega spomina je 2GB. Med priključki najdemo micro usb za polnjenje, 3.5mm izhod za slušalke (za poslušanje audio bookov in mp3-jev) ter bralnik microSD kartic.

Pri branju je na voljo 6 različnih tipografij v 8 velikostih, ter nastavljanje svetlosti in kontrasta. Strani se obrača bodisi z omenjenimi gumbi bodisi s swipe gesto levo ali desno po zaslonu in naj bi potekalo hitro in tekoče, vendar je še vedno viden poblisk zaslona (to imajo zadnji kidnli že poštimano). Dalje, z dvema prstoma je mogoče pozoomirati na določen blok teksta (pinch-and-zoom), z dvoklikom na besedo pa dobiti informacije iz slovarja (prednameščenih jih je kakih ducat). Vgrajeni brskalnik zadostuje za wikipedio in googlanje.

V spletni trgovini je na voljo približno 2 milijona naslovov, ob tem pa si je mogoče izposoditi knjige iz knjižnic (predvsem v ZDA in ponekod v Evropi), prenesti prosto dostopne naslove z Google books, ali namestiti svoje (ePUB). Na splošno je z DRM-o manj križa kot pri ostalih dveh, naj bi pa bilo še nekaj težav z delovanjem vgrajene trgovine (počasnost, občasna sesutja).

Vprašanje je, ali bodo te spremembe dovolj. Reader je čisto spodoben bralnik, a pri ceni $150 se zna veliko potrošnikov odločiti npr. za malega kindla ($79) ali za fire($199), ki ima obenem barvni zaslon in kot splošni tablet omogoča veliko več.

3 komentarji

Rok Woot ::

ali za fire($199), ki ima obenem barvni zaslon in kot splošni tablet omogoča veliko več.


Fora e-ink-a je da, se ti uči občutno manj zmatrajo kot na lcdju, tko da nevem kaj sploh ta fira pa ipad tlačjo kle zraven, ko nima veze. Ciljna skupina obeh je čisto druga.

zeleni ::

Tako je. Fire je namenjen cisto drugemu trgu. Ni namenjen branju. Jaz crnobelega e-inka ne zamenjam za noben barvni lcd.

CaqKa ::

Malo sem gledal bralnike, pa mi je zdaj po parih dneh padel ravno tale sony prs1 v oke.
zadeva se dokaj hitro refresha, pa eden izmed tistih je ki ima eink in hkrati touch na katerega lahko s stylusom delaš. kul za predavanja. Da ne omenjam da tale prs t1 laufa na androidu 2.2
tale user ima kar nekaj dobrih test videov:
http://www.youtube.com/user/TheeBookRea...

kar me je nasplošno presenetilo je hitrost refreshanja današnjih einkov:
angry birds na einku readerju :>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

e-bralnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15142981 (24281) AgiZ
»

Prihajajo novi Kindli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7517412 (13971) 3furious
»

eknjige v sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7624922 (21980) Ales
»

Pojavil se je Kindle 2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
335299 (3369) CaqKa

Več podobnih tem